Jag besökte leverantören KoMo i Österrike

I veckan fick jag möjlighet att besöka KoMo i Österrike. KoMo är det företag som Bröd&Kvarn importerar kvarnarna från. Där fick jag träffa grundaren Herr Koidl och hans son Herr Koidl junior som idag tillsammans delar på VD:rollen. Nu med 60 mil mellan dem och mig kallar jag dem Peter och Marcel. (I Österrike ”niar” man och kallar alla Herr och Fru, vilket för en svensk känns väldigt märkligt. När de tilltalar mig Frau Heger är det svårt att förstå att det är mig de menar.)

komo-kontor-medium

KoMo’s kontor ligger mitt i ett skidområde, så lyckligt nog kunde jag kombinera skidåkning med affärsresan.

Herr Koidl senior, Peter Koidl visar träbitarna som kvarnbehållaren slipas fram från

Herr Koidl senior, Peter Koidl visar stolt de noga utvalda trästyckena av Pinjetäd som kvarnbehållaren slipas fram från

Peter är uppfinnaren och ingenjören bakom kvarnarna. Redan som 28 åring tog han det stora klivet tillsammans med sin fru och flyttade från München till bergen och började bygga kvarnar i köket. Folk tyckte han var galen, men han var envis och de kunde försörja sig på fruns lön. Peter var den som från början tog fram Hawos kvarnar (Hawos är den främsta konkurrenten till KoMo även om de idag är förhållandevis små i jämförelse). När Peter på 80-talet ville vidareutveckla Hawos kvarnar skilde sig åsikterna åt, och Peter startade ett nytt företag för att kunna komma vidare – idag är det KoMo. Det lustiga är att kvarnarna som Peter tog fram till Hawos ser exakt likadana ut som de gjorde då, inget har förändrats eller förbättrats.

Vi började med att besöka fabriken. 80% av de som arbetar i fabriken har någon typ av handikapp. Därför är varje moment i produktionen uppdelat i betydligt fler stationer än i en normal fabrik. Varje medarbetare har ett begränsat ansvarsområde, men lär sig just sitt moment perfekt. Kontrollsystemet är verkligen väl utvecklat för att inget ska kunna gå snett – kontroll genom flera smarta lösningar. Det var fantastiskt att se hur väl allt fungerade och med vilken stolthet alla kände som arbetade där.

img_0602-small

img_0563-small

Det var tydligt att det var hantverket och produktutvecklingen som Peter (Herr Koidl senior) brann för. Vartenda litet moment och varenda liten skruv var väl genomtänkt, och ibland tittade Peter finurligt på mig när jag frågade om en detalj. Han pekade på sitt huvud, och menade ”jag har tänkt ut det där för kvarnen ska fungera just så”.

Här visar Peter FlicFloc och vilken precison som krävs i träarbetet för att kvarnen ska fungera

Här visar Peter flingkvarnen FlicFloc och vilken precison som krävs i träarbetet för att kvarnen ska fungera

img_0567-small

Kontoret var beläget i ett oerhört vackert snölandskap där det traditionella trähuset var hälften kontor och hälften bostadshus. De lever verkligen med och i sitt företag.

Utsikten från kontoret

Utsikten från kontoret

Överhuvudtaget fick jag en väldigt genuint och hjärtligt intryck av KoMo. De satsar på att göra kvalitetsprodukter och är oerhört stolta över det. De sa flera gånger till mig att jag måste förstå att detta inte är en ”Kinafabrik”, utan här görs produkter som ska hålla och brukas länge.

Härligt med en leverantör som ligger i ett skidområde i Österrike :-)

Härligt med en leverantör som finns mitt i ett skidområde i Österrike :-)

Comments 4

  1. Gunilla Delin februari 3, 2017
    • admin februari 4, 2017
  2. Tomas Strandberg oktober 30, 2018
    • Christine Heger oktober 31, 2018

Leave a Reply