Jag besökte leverantören KoMo i Österrike
I veckan fick jag möjlighet att besöka KoMo i Österrike. KoMo är det företag som Bröd&Kvarn importerar kvarnarna från. Där fick jag träffa grundaren Herr Koidl och hans son Herr Koidl junior som idag tillsammans delar på VD:rollen. Nu med 60 mil mellan dem och mig kallar jag dem Peter och Marcel. (I Österrike ”niar” man och kallar alla Herr och Fru, vilket för en svensk känns väldigt märkligt. När de tilltalar mig Frau Heger är det svårt att förstå att det är mig de menar.)
KoMo’s kontor ligger mitt i ett skidområde, så lyckligt nog kunde jag kombinera skidåkning med affärsresan.
Peter är uppfinnaren och ingenjören bakom kvarnarna. Redan som 28 åring tog han det stora klivet tillsammans med sin fru och flyttade från München till bergen och började bygga kvarnar i köket. Folk tyckte han var galen, men han var envis och de kunde försörja sig på fruns lön. Peter var den som från början tog fram Hawos kvarnar (Hawos är den främsta konkurrenten till KoMo även om de idag är förhållandevis små i jämförelse). När Peter på 80-talet ville vidareutveckla Hawos kvarnar skilde sig åsikterna åt, och Peter startade ett nytt företag för att kunna komma vidare – idag är det KoMo. Det lustiga är att kvarnarna som Peter tog fram till Hawos ser exakt likadana ut som de gjorde då, inget har förändrats eller förbättrats.
Vi började med att besöka fabriken. 80% av de som arbetar i fabriken har någon typ av handikapp. Därför är varje moment i produktionen uppdelat i betydligt fler stationer än i en normal fabrik. Varje medarbetare har ett begränsat ansvarsområde, men lär sig just sitt moment perfekt. Kontrollsystemet är verkligen väl utvecklat för att inget ska kunna gå snett – kontroll genom flera smarta lösningar. Det var fantastiskt att se hur väl allt fungerade och med vilken stolthet alla kände som arbetade där.
Det var tydligt att det var hantverket och produktutvecklingen som Peter (Herr Koidl senior) brann för. Vartenda litet moment och varenda liten skruv var väl genomtänkt, och ibland tittade Peter finurligt på mig när jag frågade om en detalj. Han pekade på sitt huvud, och menade ”jag har tänkt ut det där för kvarnen ska fungera just så”.
Kontoret var beläget i ett oerhört vackert snölandskap där det traditionella trähuset var hälften kontor och hälften bostadshus. De lever verkligen med och i sitt företag.
Överhuvudtaget fick jag en väldigt genuint och hjärtligt intryck av KoMo. De satsar på att göra kvalitetsprodukter och är oerhört stolta över det. De sa flera gånger till mig att jag måste förstå att detta inte är en ”Kinafabrik”, utan här görs produkter som ska hålla och brukas länge.
Inspirerande läsning – jag vill köpa en kvarn men kan inte bestämma mig för en Hawos eller KoMo – vad säger din erfarenhet? Det är för hemmabruk…
Hej Tomas,
Jag har både en KoMo och en Howos hemma så jag ganska precis säga skillnaden :-). Den största fördelen med KoMo jämfört med Hawos är att man kan komma in i kvarnhuset (där stenarna finns) enkelt bara genom att vrida på behållaren. Hawos kvarn kräver att du skruvar upp några skruvar. Jag öppnar ofta upp till stenarna för att se vad som hänt. Ibland kanske man malt något för fett, och behöver rengöra stenarna, eller har något annat hänt. KoMo:s kvarn kan man dessutom enkelt ändra inställning för finhetsgrad under malningens gång. Det går betydligt lättare än med Hawos där man använder en spak och jag upplever inte det lika lättjusterat – den är mer trubbig. Jag tycker dessutom att KoMo:s kan mala ett finare mjöl dvs mer finmalt. KoMos kvarn är mer kompakt, dvs mindre än Hawos. Det är bra eftersom den därmed tar mindre utrymme. Nackdelen är att jag upplever att den låter mer än Hawos eftersom den inte har lika mycket isolering i kvarnhuset som Hawos. KoMo har valt att göra den mindre istället. Med allt detta sagt så är naturligtvis Hawos oxå en bra kvarn, men jag tycker att KoMo har flera stora fördelar jämfört Hawos.
Härlig läsning!
Tack Gunilla! :-)