Jag bakar med svensk saffran från Österlen – magisk lyx

Visst du att det finns svensk saffran? Den odlas på Österlen. Det visade sig att våra vänner var släkt med ”saffrans entreprenörerna”. Och nu står jag här med en liten burk med superexklusiv saffran. Det är knappt att jag vågar baka med den. Men baka ska jag!

Saffran har man odlat i åtminstone 4 000 år. Idag odlas saffran till största del i Iran och en liten del odlas i södra Europa. Allt enligt samma arbetsintensiva sätt. Så går det till även på Österlen hos Johannes Melins och Kalles Berglunds saffransodling men här odlas saffranen dessutom ekologiskt. De gödslar med grannens hästkompost, de sköter ogräsrensning för hand och de använder inga bekämpningsmedel. Det mest tidskrävande verkar dock vara skörden. Det tar nästan två timmars arbete för att få fram ett gram torkad saffran. Inte konstigt att saffran är exklusivt.

Österlensaffrans sägs vara riktigt stark och koncentrerad. Så det ska inte behövas lika mycket saffran för att få samma härliga smak. Trickset är att marinera saffranen länge i alkohol innan man bakar med den. Gärna flera veckor, men minst ett par dagar.

Jag har ett gram saffran och jag fördelar det grammet på två bak – ett till lussekatter och en krans och ett till mina vansinnigt goda saffransskorpor. Först mortlade jag saffranen med socker riktigt fint, därefter hällde jag tillbaka saffranen i den lilla flaskan som medföljer och fyllde på med vodka. Nu har saffranen stått och marinerats i två dagar för att ge mer smak till mina bullar och kakor (ja, jag borde vänta längre, men nu är jag baksugen).

Detta är de två receptet jag använder, men jag tar 0,5 gram saffran istället för 1 gram.

Saffransskorpor – dessa är magiskt goda och tillsammans med den svenska saffranen nådde de ytteriggare en höjd.

Lussekatter – här finns både recept och även en minikurs på hur jag bakar mina lussekatter med tips och trix. När jag bakade dessa satte jag degen på kvällen och använde endast 4 gram jäst. Jag lät jäsningen komma igång något och ställde sedan in hela bunken i kylen. På morgonen var degen färdigjäst och jag bakad ut till lussekatter och även en krans med mandelmassa i. Den långa jäsningen gör lussekatterna än godare och degen blir även väldigt lätthanterlig.

Flaskan med marinerad Österlensaffran. Jag tog fotot utomhus eftersom det var så galet decembermörkt inne.
Du kan säkert fläta snyggare, men när kransen jäste upp blev den hyfsat snygg ändå ;-)

Skorporna är superlätta att svänga ihop och så galet goda. Jag bakar dem året om. Du måste testa!

Österlensaffrans säljer främst till bagerier och restauranger direkt och har ingen webbutik, men nedan finns några inköpsställen för dig som privatkonsument:

Malmö: Möllans Ost, Lanthandeln och Limhamn Kött & Vilt

Höllviken: Norells fisk

Stockholm: Lisa Elmqvist Östermalmshallen, Butik ROT Södermalm, Doma Nybrogatan, Cajsa Warg Vasastan

Göteborg: Hilda Nilssons Ost, Saluhallen och NK Göteborg. 

Lycka till med bakningen!
/Christine

Leave a Reply