Jag älskar råg – det är så mycket mer än nyttigt!

Har du väl ätit ett riktigt gott rågbröd kommer du förstå varför jag älskar råg. Råg är så gott! Det gör brödet mustigt och sött såsom inget annat sädesslag. Även om jag bortser från alla hälsoaspekter (läs mer om dem här) kommer råg ut som en vinnare.

Om man enligt franskt manér använder brödet för att fånga upp såsen, är knappast ett tungt rågbröd den bästa hjälpen. Kompakta rågbröd med hela kärnor är mättande bröd, som överhuvudtaget inte lämpa sig så väl som ”bröd till maten”. Det brödet står för sig själv och bör även vara i fokus för att njutas till fullo. Råg behöver dock inte bara förknippas med tunga bröd. Blandar man in en liten del råg av fullkorn i degen blir det en fantastisk smakhöjare. Och då har jag helt bortsett från ”bieffekten” – att det blir nyttigare.

I de flesta bröd jag bakar har jag i en liten del fullkornsråg. Även om jag bakar ett lätt och ljust bröd, tycker jag att råg förhöjer smaken. Fullkorn i sig förhöjer smaken. Ett bröd endast bakat på kärnvetemjöl ser vackert ut, men smakar väldigt lite.

Receptet till de här bröden hittar du här.

Solrosförbrödet: Jag hällde rostade solrosfrön i botten av formen, och efter det att degen låg i formen hällde jag på rostade solrosfrö ovanpå.

Sesamfröbrödet: jag klädde formen med solrosfrö (ej rostade) både i botten och på formens väggar och hällde sedan solrosfrö ovan på degen när den låg i formen.

Båda formarna var inoljade för jag la i fröna.

Om degen inte är tillräckligt ”kladdig” på toppen av brödet när ni lagt den i formen, pensla på lite vatten innan du häller på fröna så att de fastnar ordentligt.

 

Surdegsbröd bakat på hela rågkorn och fullkorn av råg och dinkel.

Surdegsbröd bakat på hela rågkorn och fullkorn av råg och dinkel.

rågbröd

Leave a Reply