Perfekt Instagrambröd eller fullkornsbröd?

Ibland tycker jag det känns lockande att baka de där bröden som till största delen innehåller vitt vetemjöl. De bröden blir höga och spricker upp stort och vackert i ugnen. De blir helt enkelt väldigt fina Instagrambilder med bröd bakade med främst vitt vetemjöl. Och eftersom jag tycker det är väldigt roligt att snitta bröd är det lockande att baka den typen av bröd. Visst, det går utmärkt att snitta alla typer av bröd, men bröd bakat med vitt proteinrikt mjöl ger starka glutentrådar. Och med starka glutentrådar blir möjligheten att skapa vackra snittade bröd så mycket större. Mitt problem är bara att jag inte vill äta den typen av bröd. Jag vill inte äta vitt vetemjöl, och jag vill heller inte servera det till familjen. Jag undviker det i det längsta. Framför allt vill jag inte äta valsat modernt vitt industrimjöl – det ger vackra bröd men är inte bra för hälsan (och de smakar inget) – läs mer om det vita industrimjölet här. Jag vill äta bröd bakat på färskmalet fullkornsmjöl.

Glädjen blir kanske därför än större när jag lyckas baka fullkornsbröd som är riktiga “instagrambröd” trots att de är bakade med en stor andel fullkorn.

Brödet på bilden är bakat på 50% färskmalet fullkornsmjöl av råg och Ölandsvete, resterande 50% är siktat stenmalt mjöl. När brödet är bakat på 50% fullkorn får det kallas fullkornsbröd när det säljs. I mina ögon är detta fortfarande ett rätt ljust bröd. Ett fullkornsbröd för mig är 100% fullkorn, men så är det nödvändigtvis inte. Läs mer om vad fullkornbröd är egentligen betyder här.

Ett fint Instagrambröd OCH fullkornsbröd ;-). Dessutom är det grymt gott, för fullkornet ger smaken!

Comments 2

  1. Maria* augusti 10, 2017
    • Christine Heger augusti 10, 2017

Leave a Reply