Hur mycket surdeg behövs?

Jag slänger ogärna mat och därför vill jag heller inte slänga surdeg i onödan. Jag försöker göra precis så mycket surdeg som jag behöver för ett bak. I bilden nedan ser du hur mycket surdeg som blev över från mitt förra bak. Bottenskrapet i skålen är allt jag sparar. Jag skrapar ner allt från kanterna, sätter en tallrik på skålen och ställer in den i kylen. Om jag inom två veckor bakar igen blanda jag surdegen med färskmalet fullkornsmjöl (ca hälften råg och hälften vete) och vatten och låter den stå över natten. På morgonen är den bakklar. Om jag inte bakar på två veckor krävs det att jag friska upp surdegen två gånger med vatten och mjöl. Det betyder att jag inte bakar med den första gången den ”ser redo ut”, utan gör om processen ytterligare en gång innan jag sätter en deg.

Det är mycket lättare att sätta en surdeg på färskmalet mjöl än gammalt mjöl. Det är en stor skillnad. Det går mycket snabbare att få igång en aktiv surdegen med färskmalet. Jag måste ställa min surdeg kallt över natten för att den inte ska vara över på morgonen.

Jag maler allt mitt mjöl med Fidibus XL och du hittar den här, men självklart fungerar det lika bra att sätta surdeg med mindre kvarnar som Fidibus 21 och Fidibus Medium.

Comments 2

  1. Ed november 18, 2018
    • Christine Heger november 19, 2018

Leave a Reply