Tips – hantera linnehanddukar efter bak

När jag bakar i jäskorgar (läs mer om det här) har jag alltid en linnehandduk mellan korgen och degen. Jag mjölar in handduken före jag lägger ner degen. På så sätt håller jag mina jäskorgar renare och jag tycker det underlättar så att degen inte fastnar. När jag ska grädda bröden tar jag ur degarna ur jäskorgen/linnet och därefter skakar jag ur mjölet från linnehandduken. Ibland har det fastnat lite deg. Slänger man då handdukarna i tvättmaskinen, så blir de förstörda. Det man måste göra är att först lösa upp handdukarna i kallt vatten före man tvättar dem. Egentligen behöver du inte tvätta dem igen efter badet.

Jag tvättar inte mina linnehanddukar efter varje bak, men ändå relativt ofta. Dels för att jag har dem i kursverksamheten och dels för att jag gillar när de är rena. Efter att jag tvättat dem stryker/manglar jag dem. Det må vara överkurs, men jag gör det både för att det är vackert och för att det minskar risken för att degen ska fastna.

Anledning till att jag använder handdukar gjorde av linne istället för bomull är för att degen inte ska fastna.

Linnehandduk, 2 st

Leave a Reply