Hur förvarar man mjöl och säd bäst?

Jag får ofta frågan kring förvaring och jag tycker det är svårt, men jag ska berättar hur jag löser det hos mig.

Till att börja med så har hel säd evinnerligt bäst-före-datum. I princip i varje fall. Så länge säden hålls torr kan den förvaras väldigt länge. Mjöl däremot har begränsad hållbarhet. Är det fullkornsmjöl där hela kornet är nermalt inklusive grodden (i grodden finns fett) är hållbarheten kort. Det hela sädeskornet har en perfekt förpackning, men när väl kornet krossats härsknar fettet i grodden. Säd kan man alltså köpa i stora mängder, men mjöl är det däremot bättre att köpa ofta.

Det vi alla är rädda för är ohyra. Och så fort man köper ekologiskt är tyvärr risken så mycket större. Jag tror att de flesta av oss som bakar med ekologiska mjöler, och bakar ofta, någon gång fått med ohyra hem. Mitt bästa tips är att förvara mjöl och säd i förslutna kärl och separera de olika inköpen. Får man då ohyra i något sprider det sig inte till allt. Läs ett tidigare inlägg om ohyra, här.

Jag har ofta mycket säd hemma. Jag håller i kurser och behöver därför stora mängder och dessutom blir det billigare att köpa stora mängder än små – fraktkostnaden när man köper på nätet är ofta den stora kostnaden. Mitt störta problem är att jag bor vid havet, och här är det fuktigt. Säd ska förvaras torrt och svalt. Den kombinationen är svår att få till hos mig. Min lösningar har varit en luftavfuktare. Jag förvarar säden i säckarna som de kommer och ställer dem i vårt uthus och håller temperaturen till 15 grader eller lägre och reglerar luftfuktigheten med en luftavfuktare. Bor man mitt i Sverige så är i regel fukten inget problem. När jag bodde i Stockholm var alltid mitt knäckebröd knäckigt, numera blir det mjukt på ett par dagar – så stor skillnad är det.

Generellt är det mycket större risk att få ohyra i mjöl än i säd – ytterligare en anledning till att mala själv ;-)

Detta är råg från Warbro Kvarn.

Comments 2

  1. Ulrika Bergman februari 2, 2019
    • Christine Heger februari 2, 2019

Leave a Reply