Hur får man ett bröd att spricka lagom mycket?

Genom att snitta dina bröd kan du kontrollera hur mycket och var brödet spricker, men det finns fler faktorer som avgör resultatet förutom själva snittet. Har du ett underjäst bröd kommer brödet att spricka mycket i ugnen. Brödet jäser då mer i ugnen, och spricker därmed mer. I ett underjäst bröd är det även svårare att kontrollera sprickorna, eftersom det kan jäsa och spricka mer än du hade räknat med. I ett bröd som är något underjäst får man även lättare till ”öron” eller ”vingar” eller vad du väljer att kalla det. Alltså snitt som reser sig som en vinge. Det finns många flert fler faktorer som spelar in för att få det perfekt snittade brödet – läs gärna mer om det här och här – men hur väl det är jäst är en avgörande faktor.

Jag tycker att bröd som är underjästa får ett sämre inkråm än bröd som är perfekt jästa eller något överjästa. De senare får ett luftigare inkråm. Jag upplever ofta att de plattare surdegsbröden är godare än de högre. De plattare har ofta jäst längre före de kommit in i ugnen och därför flutit ut något i ugnen. Jag tycker att inkråmet vinner när brödet är något överjäst. Många blir besvikna när deras bröd blir platt. Gläd dig då istället åt ett riktigt fint och sannolikt smakrikt inkråm.

Om jag hade velat att brödet på bilden inte skulle spricka, skulle jag behövt jäsa brödet längre. Det här brödet var något underjäst. Brödet är bra ändå, men i mitt tycke hade det vunnit på om det jästs en tag till.

Beroende på vilket utseende du vill ha kan du anpassa tiden du jäser brödet. Eller uttryckt tvärt om – anpassa snittningen efter hur länge du jäst brödet.

Surdegsbröd bakat på 100% färskmalet fullkornsvetemjöl av Dalavete. Brödet är något underjäst och har därför spruckit.

En förutsättning för att lyckas med bra snitt är en bra snittkniv – du hittar en här.

 

 

Comments 2

  1. Max april 4, 2018
    • Christine Heger april 5, 2018

Leave a Reply