Höstens första event – hur gick det?

Nu har jag precis genomfört höstens första event i samband med Madamilen. Så roligt! Jag demonstrerade kvarnarna, berättade om säd, mjöl och flingor och besökarna fick prova att mala själva. Detta var inte ett event specifikt för bakintresserade, så det var svårt att på förhand veta hur stort intresse det skulle vara. Nu i efterhand kan jag konstatera att det var väldigt många människor som tyckte det här var spännande. Men jag kan också konstatera att de flesta aldrig funderat på huruvida mjölet de åt var av god kvalitet eller inte, och att mjöl och flingor var en färskvara var något helt nytt. Det förvånar mig egentligen inte, för det var inte så länge sedan som jag själv inte hade en aning.

Generellt var det allmänna omdömet att kvarnarna var väldigt vackra, och de som inte bakade idag var främst intresserade av flingkvarnen ”Nämen så enkelt, och vilken smak på de nymalda rågflingorna”. ”De kan man ju flinga rakt ner i yoghurtskålen, så enkelt”.

De som bakade blev naturligtvis mest fascinerade av mjölkvarnarna. Den främsta invändningen var här: ”ytterligare en maskin i köket, kan vi verkligen behöva ha en till?”. Just den frågan känner jag mig helt övertygad om. Bakar man och använder mjöl i matlagningen redan idag, så kommer det aldrig kännas som en onödig pryl. Man kommer snabbt bli helt beroende av sin kvarn, och man kommer helt enkelt inte vilja gå tillbaka och börja köpa utarmat mjöl i supermarketbutiken. Det blir så mycket godare, och det känns så mycket bättre att baka och laga mat på nyttigt färskt fullkornsmjöl, och eftersom det är så enkelt, finns det heller ingen anledning.

Många frågade: ”men var köper man säden?”. Väldigt relevant fråga, och den svara jag på här.

Det var en väldigt rolig dag, och det var fantastiskt att få träffa alla dessa matintresserade människor. Nästa lördag ska jag vara på Alnarps Skördefest, och det ska bli mycket spännande att se hur intresset kommer vara där.

Madamilen 1

Madamilen 3

Madamilen 4

Madamilen 6

Leave a Reply