Vilket mjöl ska jag välja? Köpa bra mjöl?

Folk ber mig ofta rekommendera mjöl. ”Vilket mjöl ska jag köpa? Vilka är bra mjöl?” …

Fullkorn är en viktig nyckel till bättre hälsa

Det är underbart att se att fullkorn är på tapeten överallt. Att öka mängden fullkorn …

Långjästa rågfrallor bakade med jäst och hela rågkorn

Här har du som ännu inte bakar med surdeg ett recept på rågbullar som har …

Varför är surdegsbröd nyttigare?

Surdegsbröd är nyttigare än bröd som är bakade med jäst som jäsmedel, men vet du …

Varför spricker inte surdegsbrödet i ugnen?

Varför spricker inte surdegsbrödet i ugnen? Detta tycker jag är ett svårt ämne. Det finns …

Ett misslyckat bröd – vad hände?

Ibland händer det – brödet blir det inte som jag tänkt mig. I detta fallet …

Skarp kniv är a och o när du snittar

Varje gång jag byter rakblad på min snittkniv blir jag lika förtjust – kniven skär …

8 orsaker till platta surdegsbröd

Det finns många anledningar till att surdegsbröd blir platt och här tänker jag att jag …

Är degen i jäskorgen färdigjäst?

När man bakar surdegsbröd låter man ofta de formade degarna, som ligger i jäskorgar eller …

Fullkorn är en viktig nyckel till bättre hälsa

Det är underbart att se att fullkorn är på tapeten överallt. Att öka mängden fullkorn …

Det går utmärkt att frysa halvjäst deg

Igår är när jag bakade så glömde jag att ställa in degarna i kylen. Jag …

Du måste betala mer för bra mjöl!

Man kan köpa två kilo vetemjöl för 12 kr. Det priset är vad folk i allmänhet …

Fullkornsmjöl fungerar till allt!

Fullkornsmjöl fungerar verkligen till allt. Ibland behöver det blandas upp med siktat mjöl, men ofta …

Det betyder inte att det ÄR 100% fullkorn…

Inom EU har man rätt att kalla bröd fullkornsbröd om det innehåller fullkorn. Det behöver …

Surdegsbröd betyder inte med automatik att det är nyttigt

Surdeg har fantastiskt många fördelar för hälsan. Den bryter ner skadligheten i en viss typ …

Lyxigt bageri vet inte om de har fullkorn i...

Jag är i Stockholm några dagar och passar självklart på att besöka nya surdegsbageri som …

Bröd ska inte innehålla socker! Jag ryter till.

Det finns vissa bröd som av tradition innehåller socker, t.ex. kavring och sirapslimpa, men vanligt …

Servera rätt smörgås till ”mellis”

Det pratas ofta om hur viktig frukosten är, och visst är den det, men jag …

Svenskt bröd borde ligga på kakhyllan

I Sverige är vårt bröd i regel sött. Det är märkligt att det svenska brödet är …

Egen kvarn – bästa förberedelsen i tider av kris

De flesta av oss har på något sätt förberett oss för en tid i kris. …

Färska flingor och gryn

Vill du ha färska flingor eller gryn kan du mala dem själv. Man tänker kanske …

”Hjälp vi har köpt en bondgård” – Kalle maler...

Har du sett julspecialen av ”Hjälp vi har köpt en bondgård” med Brita och Kalle …

Egen mjölkvarn – vi preppar när det är kris

I tider av oro märks det att folk i större utsträckning vill säkerställa sin matförsörjning. …

Nu säljer jag även MockMill!

Jag är så glad att kunna berätta att jag numera även säljer MockMills kvarnar. KoMo …

Mjölkvarnar äntligen på lager!

Pandemin gör att jag inte få hem kvarnar i den utsträckning som jag behöver. Det …

Källunda-surdegsbröd, 100% fullkorn – Recept

Jag har fått en leverans av härligt kulturvete från Källunda gård. Det är deras eget …

Recept från Ekogröt-SM

Gröt kan ju vara så oerhört gott och även otroligt prisvärt. Lagas gröten på färskmalna …

Recept – Äppelkaka på fullkornsvetemjöl

Nu är det äppel- och äppelkakstider. Här är ett recept på en smarrig äppelkaka som …

Recept semlor – och bästa trixet för att lyckas

Semlor ska vara luftiga och fluffiga och för att du ska lyckas måste du baka …

Jag bakar med svensk saffran från Österlen – magisk...

Visst du att det finns svensk saffran? Den odlas på Österlen. Det visade sig att …

Pepparkaksbak med ”pepparknappar”

Årets första pepparkakor är bakade. Jag bakar mina pepparkakor på fullkornsvetemjöl. De blir så mycket …

Är glutenintolerans endast en trend?

Jag har själv aldrig reagerat på gluten, och har tidigare tänkt att det där med …

Mal glutenfritt mjöl

Det finns mängder med spännande och smakrika fröer och gryner du kan mala färskt glutenfrittmjöl …

Vackra förkläde till sommarpresenter

Jag måste få visa er mina fina förkläde från Klippan som jag säljer i webbutiken. …

Varför är surdegsbröd nyttigare?

Surdegsbröd är nyttigare än bröd som är bakade med jäst som jäsmedel, men vet du …

Varför spricker inte surdegsbrödet i ugnen?

Varför spricker inte surdegsbrödet i ugnen? Detta tycker jag är ett svårt ämne. Det finns …

Färskmalet mjöl gör det lättare att lyckas

Många tror att det är svårt att baka med färskmalet mjöl. Det är det absolut …

Ett misslyckat bröd – vad hände?

Ibland händer det – brödet blir det inte som jag tänkt mig. I detta fallet …

Egen kvarn – bästa förberedelsen i tider av kris

De flesta av oss har på något sätt förberett oss för en tid i kris. …

Skarp kniv är a och o när du snittar

Varje gång jag byter rakblad på min snittkniv blir jag lika förtjust – kniven skär …

8 orsaker till platta surdegsbröd

Det finns många anledningar till att surdegsbröd blir platt och här tänker jag att jag …

Recept från Ekogröt-SM

Gröt kan ju vara så oerhört gott och även otroligt prisvärt. Lagas gröten på färskmalna …

Recept: All-Bran flingor av vetekli

Vi som maler mjöl själva har alltid problemet med var vi ska göra av allt …

Havregrynsgröten som verkligen håller en mätt

Jag älskar att äta havregrynsgröt till frukost. Det är lent och varmt i magen. Jag …

Nymalda flingor och gryn har mycket mer smak!

Smakskillnaden mellan färska och gamla flingor är stor. De färska smakar så mycket mer. Doften, …

Hemmagjord granola på Svedjeråg = dundermat

Den här granolan (rostade müslin) är gjord på färskmalen Svedjeråg. Jag har tidigare skrivit om …

Granola med nyponflingor

Müsli som rostas kallas ofta granola, och det är svårt att hitta något lika gott …

Vilket mjöl ska jag välja? Köpa bra mjöl?

Folk ber mig ofta rekommendera mjöl. ”Vilket mjöl ska jag köpa? Vilka är bra mjöl?” …

Fullkorn är en viktig nyckel till bättre hälsa

Det är underbart att se att fullkorn är på tapeten överallt. Att öka mängden fullkorn …

Långjästa rågfrallor bakade med jäst och hela rågkorn

Här har du som ännu inte bakar med surdeg ett recept på rågbullar som har …

Fermenterad gröt

På senaste tiden har jag hört från flera håll att det lagas fermenterad gröt. Har …

Gröt – ett nyttigt och näringsrikt val!

Jag har alltid tyckt om gröt. Det verkar vara antingen eller – antingen älskar man …

Jag bakar mig igenom livets berg- och dalbanor

Det kan tyckas märkligt att jag inte tröttnar på att baka surdegsbröd, men att baka …

Mäktigt besök på Gissleberga Kvarn

Igår fick jag uppleva något helt unikt,  jag var på studiebesök på Gissleberga Kvarn. Föreningen …

Nyttiga Mandelkubbar till fikat

Nyttigt fika, nyttigt mellanmål – jag är alltid på jakt efter det som är gott …