Allkorn tog med mig på fältvandring

I veckan var jag på fältvandring bland odlade kultursorter på Holma Gård i Skåne med den idealla föreningen Allkorn. Allkorns mål är att öka odlingen av ekologiska kultursorter och har bland annat en genbank där de sparar olika sorters säd. Allkorns ordförande Hans Larsson höll i fältvandingen och berättade om de olika sädessorterna, sjukdommar, möjligheter och varför kultursoter är överlägsna modernt vete.

Hans Larsson är forskaren som förstod hur det moderna jordbruket förstörde mångfalden och började återuppta odlingen av gamla sädessorter redan på 90-talet. Han är enormt kunnig och det är så spännande och lärorikt att lyssna på honom. Det är även skrämmande. Vi konsumenter är så lurade. Vi äter dåligt bröd och mjöl utan att förstå vad det gör får vår hälsa. Vet du inte skillnaden på modernt vete och kultursorter, läs här.

Under kvällen fick jag även möjlighet att demonstrera KoMo mjölkvarn vilket självklart var superkul. Om malning, mjöl och bröd kan jag prata länge.

Du som inte har möjlighet att komma ut i fältet och lyssna på Hans, rekommenderar jag dig verkligen att läsa boken ”Vårt älskade bröd” som jag säljer i webshopen. Den är en faktabok om säd, mjöl och bröd som på ett lättsamt sätt ger dig riktigt bra information. Den är så bra. Är man det minsta lilla intresserad av bakning, bör man läsa den här boken. Du hittar boken här.

Hans Larsson undervisar ute i fältet

Fältvandring. Kultursorter har långa strån, ibland över 2 meter höga. Modernt vete når bara upp till knäna.

Det är inte lätt att se skillnad på råg och vete på fältet. Men om jag inte minns fel, var detta vårråg.

Det började klart regna. Först lite, sedan störtade det ner. Jag lärde mig att det regnar 20% mindre i Falsterbo än det gör i resten av Skåne. Därför är det tydligen svårt att odla i Falsterbo (utöver att jorden bara består av sand). Just denna sommar är det dock svårt att förstå att det skulle regna mindre i Falsterbo, för här känns det som om det regnar varje dag.

 

Leave a Reply