Vi äter delvis med ögonen – låt oss välja rätt

Vi äter delvis med ögat. Det är ingen nyhet, men ibland blir det väldigt tydligt för mig. Maten smakar bättre när den är vacker. Och brödet smakar bättre när det är vackert. Många tycker det ljusa luftiga höga brödet är det vackraste, och därför är det också det som säljs bäst i bageriet. De mörkare bröden som inte är så luftiga kommer ofta i skymundan. Det är väldigt synd, eftersom smaken sitter i fullkornet och inte i det vita mjölet. Går det inte att tänka om? Eftersom jag vet vilket som är godast tycker jag inte längre att det ljusa brödet är det vackraste.

Färskmalet mjöl gör brödet väldigt smakrikt. Och bakar man med färskmalet fullkornsmjöl blir det en tiopoängare. En bagare sa till mig en gång att han använde det färskmalda fullkornsmjölet som en smaksättare. ”Kunderna köper bara det ljusa brödet, men det smakar ju inget. Därför smaksätter jag mina ljusa bröd med färskmalet fullkornsmjöl så att det smakar något.”

Ett sätt att göra bröd vackra är att snitta dem. Det är lättast att snitta ljusa bröd som innehåller mycket vete, men det går alldeles utmärkt att även snitta mörka bröd. Bröd bakat på endast råg snittar jag inte, men alla andra snittar jag. Har du ingen snittkniv, så hittar du en här.

Jag har kommit i kontakt med en annan företagare här i min närhet som är matstylist –  ”Lisa på landet”. När jag kom hem till henne var det verkligen att äta med ögonen. Hon har en förmåga att göra allt otroligt vackert. Varenda litet hörn av hennes hem var genomtänkt och vackert, jag tror hon helt enkelt inte kan låta bli att göra saker vackra. Hon dukade upp en otroligt smakfull frukost till mig.

Louise vid sitt vackert uppdukade frukostbord. Lisa på landets Instagramkonto hittar ni här.

 

Louise har en förmåga att få till det så att det blir vackert. I vänstra hörnet har jag bidragit med nässelbullar (därav den något gröna färgen) och ett surdegsbröd bakat på 100% fullkorn. På just denna bilden syns det inte att fullkornsbrödet var vackert snittat, men det var både vackert och smakrikt.

 

 

Leave a Reply