Hemmagjord pasta – galet gott!
I vår familj älskar vi pasta. Jag köper dock alltid fullkornspasta, för jag försöker undvika det vita vetemjölet. Sedan en tid tillbaka har jag börjat göra min egen pasta och är helt salig – det blir så galet gott! Det tar inte långt tid att göra, men det kräver planering. Jag rörde ihop min pastadeg två dagar före jag skulle koka den. Degen behöver tid på sig att mogna för att bli bra.
Det häftiga med hemmagjord pasta är att man kan göra den i så många olika smaker beroende på vilket mjöl man väljer. Dessutom blir det riktigt nyttigt, vilket pasta inte är direkt känd för att vara. Jag gjorde min deg på 100% fullkorn av Emmervete. Emmer är en äldre kultursort som innehåller mer näring än det moderna vetet. Jag malde mjölet i min mjölkvarn, men det behöver man klart inte göra, men både smak och näringsinnehållet blir klart än bättre om man har en egen kvarn (det går supersnabbt att mala, inget extra meck). Får du inte tag i Emmer kan du använda ett annat fullkornsmjöl. Finmalen dinkel till exempel.
Pastarecept
600 g Emmervete finmalt fullkornsmjöl
1,5 tsk salt
4 ägg
1 dl vatten
Blanda saltet i mjölet. Knäck ner äggen och blanda ihop. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en deg. Degen är väldigt fast. Täck med ett lock eller plastfilm och låt stå ett dygn i rumstemperatur. Ställ sedan in pastadegen i kylen och låt stå ytterligare en dag.
Kavla degen tunt. Det bästa är använda en pastamaskin. Jag använde tillsatsen som finns till Ankarums köksassistent. Koka direkt eller låt torka. Koktid ca 2 minuter.
Det jag inte kokade direkt hängde jag på tork över en kvast – lite pilligt dock. En del av pastan lade jag i luftiga högar för att torka. Båda funkade.
Comments 8
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Åh ska genast testa göra egen pasta av fullkornsemmer! Hur länge håller pastan om jag torkar den?
Jag vet egentligen inte. Det har aldrig varit ett bekymmer, för den har ätits upp i ett nafs ;-). Men den borde ju kunna hålla riktigt länge så länge den är helt torr.
Hej var får jag tag på fullkornsmjölet??
Hej Ewa,
Antingen maler du själv eller köper du finmalet fullkornsmjöl från en av våra producenter här i Sverige. Jag har en lista på sidan – ”så köper du säd” – kolla in den. Där hittar du även bra mjöl. Men t.e.x Limbacka kvarn eller Warbro kvarn.
Första gången jag gjorde egen pasta. Mycket lättare än man tror. Härligt att kunna äta jätte god pasta med gott samvete
:-)
Ja, det blir så galet gott! Det krävs inte så mycket sås ;-)
Har gjort pasta idag. Köpte en pastamaskin. Gjorde två satser a 500 g fullkornsvete, mald med Fidibus xl. Så mycket nyttigare och godare ☺.
Ja, så gott. Något helt annat! När jag gör pasta tänker jag att jag aldrig mer ska köpa. Men, det blir tyvärr inte så. Men nu ska jag sätta fart och göra i ordning en deg igen. :-)