Hemmagjord granola på Svedjeråg = dundermat

Den här granolan (rostade müslin) är gjord på färskmalen Svedjeråg. Jag har tidigare skrivit om rågens fina egenskaper, bland annat håller den blodsockret i balans – du kan läsa mer om det här. Svedjeråg är rågens Rolls-Royce. Det är en äldre kultursort som är otroligt näringsrik och har en något mildare smak än vanlig råg. Den har en proteinhalt upp till 17% och innehåller mer mineraler än vanlig råg. Den tar också längre tid att odla, med en växtperiod på 14 månader.

Traditionellt såddes den vid midsommar och på hösten skördade man till grönfoder eller lät djuren beta av. Från varje rot växte därefter flera strån som sedan skördades i augusti. På så vis kunde man skörda upp till 20 gånger utsädet. Stråna kan bli över två meter långa och de sås glest. Dagens konventionella råg är kort som till knäna och står tätt och drivs främst av kemikalier.

Den Svedjeråg jag gjort granola på är ekologisk och har odlats så att ljus och vind nått hela stråt som därmed bildat långa rötter och dragit upp näringen från långt ner i jorden. Dessutom fräskmalde jag Svejerågen och säkerställde därmed att mineraler och vitaminer fanns kvar och inte oxiderat. Granolan på Svedjeråg är rena dundermaten!

Jag gjorde enligt det här receptet, men bytte ut all havre till Svedjeråg.

Man kan färskmala på två olika kvarnar från KoMo, den handvevade och den elektriska. Den handvevade är den perfekta presenten för den som är mån om sin hälsa och tycker det är kul att göra egen müsli.

Rostad müsli, granola, gjord på färskmalda Svedjerågflingor och smaksatt med en gnutta mörk choklad. Jag hackade chokladen och lät den smälta över granolan när granolan fortarande var varm från rostningen.

Bredvid müslitallriken ligger ett ett ax med Svedjeråg.

 

Leave a Reply