Hemligheten bakom perfekt goda lussekatter!

Lussekatter, eller lussebullar som det även heter, är något av det bästa jag vet! Jag skulle kunna äta dem året om, men gör det inte för att inte förstöra lyckan vid jul. Däremot är jag mycket tveksam till hembakta lussekatter såvida de inte är mina egna. Det är ofta torra skapelser som är så långt ifrån de goda lussekatter jag drömmer om.

Det är dock enkelt att baka goda lussebullar om man bara vet hur. Det finns egentligen bara en viktig regel att följa för att lyckas – minska mjölmängden. Du ska ha mycket mindre mjöl i än du tror!

I mitt recept på lussekatter, har jag vägt mjölet. Mjöl kan vara så olika packat, och 1 deciliter är ett väldigt ojämnt mått vad det gäller mjöl. Väger du mjölet enligt nedan recept på lussekatter, kommer du att lyckas!

Jag bakar med kesella för jag tycker lussekatterna blir saftiga av det. Men föredrar du att öka smöret istället för kesella blir de bra även då. Det viktiga är att inte baka med mycket mjöl.

Recept, ca. 40 stycken lussebullar
25 gr jäst (halvt paket)
6 dl mjölk
100 gr smör
125 gr kesella 10% (halv burk)
1,5 dl socker
2 pkt saffran (á 0,5 gr)
1 ägg
965 gram vetemjöl (maler du och siktar ditt eget vetemjöl, sikta det fint genom att först mala det grovt och sedan sikta)
Knappt 1 tsk salt
1 ägg för pensling
Russin till granering

Så här gör du

  1. Smält smöret och låt det svalna

 

  1. Lös upp jästen i ljummen mjölk

 

  1. Mortla saffran tillsammans med en nypa socker för att få saffranen riktigt finmald. Häll ner det tillsammans med det andra i bunken och vispa med en visp så att saffranen är ordentligt upplöst

 

  1. Tillsätt kesella, ägg, det smälta smöret och socker

 

  1. Häll ner mjölet, men spara något till utbaket. Knåda i en köksmaskin ca 10 minuter

 

  1. Häll till sist i saltet och rör om

 

  1. Låt jäsa i ca 1 timme

 

  1. Stjälp försiktigt upp degen på bakbordet och dela upp den i bitar. Forma degbitarna till lussekatter utan att knåda dem. Använd så lite mjöl som möjligt och rulla med lätt handflata (allt mjöl du tillsätter nu riskerar att göra lussekatterna torra)

 

  1. Låt jäsa under duk i ca 45 minuter

 

  1. Pensla med ett vispat ägg och stoppa ner russin

 

 1. Grädda på 225-250 graders ugnsvärme i ca 9 minuter

Lussekatter

PS: Mitt traditionsenliga bak av lussekatter innebär även Carolas ”Jul i Betlehem” på högsta volym. Min man suckar, men han vet att utan det blir det inga goda lussebullar. Så kanske är det inte bara mjölet. ;-)

Comments 3

 1. Anne december 5, 2016
 2. Jasmin december 1, 2016
  • admin december 2, 2016

Leave a Reply