Hembakad pizza – mina tips!

I helgen gjorde jag pizza till familjen. När jag gör det är jag allas hjälte. Å tänk vad mat kan signalera fest. Jag är mån om att äta och laga hälsosam mat och både jag och min man vill servera barnen näringsrik mat. Det fina är att pizza verkligen kan uppfylla det. Det beror på vilken pizzadeg man gör. En pizzadeg bakad på endast vitt näringsfattigt vetemjöl blir aldrig speciellt nyttig oavsett vad du lägger på den. Så vill du som jag kunna servera pizza med gott samvete, förbättra och fokusera på degen. Välj ett stenmalet fullkornsmjöl istället för det vita valsade mjölet (läs mer om det vita mjölet här). Och än bättre, välj ett mjöl från en kultursort – läs mer om kultursorter här. Jag gör min pizzadeg med hälften färskmalet finmalet fullkornsmjöl och den andra hälften med ett siktat stenmalet mjöl. Degen får så mycket mer smak när den är gjord på ett mjöl som faktiskt smakar något. Smaken sitter nämligen i de delar som i ett valsat vitt mjöl rensats bort. Utöver det, gör jag min deg med surdeg. MEN även om du inte är van att baka med surdeg kan du göra en fantastisk deg med jäst bara genom att välja ett bra mjöl.

En andra viktig sak är att planera. En bra pizzadeg behöver du göra en dag i förväg. Dels för att degen blir bättre, men framför allt för att man ska kunna tillgodogöra sig mineralerna som finns i fullkornsmjölet.

I min bok Fullkorn finns recept både på pizzadeg gjord med surdeg och med jäst. Just nu har jag ett erbjudande på boken till dig. Med koden ”pizzadeg” kan du köpa boken för 189 kr just nu. Ord pris 229 kr.

Vi hade lyckan att kunna äta pizzan på terrassen och solen lyste och var varm trots att det var kväll.

Vill du ha en pizza med luftiga och sega kanter och en ”knaprig” botten, behöver du ett bakstål. Stålet gör en enorm skillnad. Det är omöjligt att få till en bra pizza i en vanlig ugn. Med ett bakstål kan då baka pizzor som om du hade en proffsugn. Hemligheten är hög jämn värde, och det är det bakstålet bidrar med.

Bakstål

En välgräddad hemgjord pizza slår det mesta!

Comments 2

  1. Bmrahm juli 9, 2020
    • Christine Heger juli 14, 2020

Leave a Reply