Havrekakor på färskflingad Nakenhavre
Jag har bakat havrekakor med färska flingor av Nakenhavre. Det blev så gott! Jag var lite osäker på resultatet eftersom Nakenhavre har lite skaldelar kvar, så känslan när man äter dem kan ibland vara något fibrig. I kakorna jag bakade märktes det överhuvudtaget inte, de blev bara grymt goda.
Superenkla att göra.
Havrekakor
ca 40 st
3 dl färskflingad Nakenhavre
125 gram smör
3 msk vatten
1 1/2 dl socker
knappt 1 dl russin
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 tsk hjorthornsalt
Smält smöret, och blanda i havregryn och vatten. Blanda i övriga ingredienser. Rulla små kulor med händerna och lägg dem på en plåt. Tryck ut dem något.
Grädda kakorna i mitten av ungen i 175 grader. Låt dem kallna på ett galler.
Bakade dessa jättegoda kakor igår. Använde min nyinköpta flingmaskin, så smidigt och lätt det var. I stället för smör använde jag Carlshamns Havre och 1 dl kokossocker i stället för vanligt socker-har en diabetiker i familjen.
Dessa kakor blev fantastisk goda och spröda.
Tack Christine för detta recept.
Kommer att baka dem många gånger till.
Jag har en hel säck full med nakenhavre och har just det där problemet… att det är skaldelar kvar jämt. Min son vägrar äta gröt av det osv pga detta, och jag tycker själv inte att det är super roligt heller. Har du fler tips på hur man kan använda sig av dem? Skulle verkligen uppskattas!
Mig stör inte de skaldelar som finns kvar, och förvånade nog funkar det även för barnen. Min lilla tjej, plockar ibland ut något från munnen, men klagar inte. Jag gör ofta müsli och gröt och då kommer ibland skaldelar fram. Du skulle väl kunna ha havren i brödet du bakar. Om du blötlägger havren eller skållar den och bakar bröd på det, då borde inte de skaldelar som finns kvar märkas. Har du testat det?