Havrefrallor toppade med färskmald havre

Jag har bakat Havrefrallor med färskmalet havremjöl toppade med färskflingade havreflingor. De blev precis lika goda som de ser ut att vara. Havre är fetare än de andra sädesslagen och därför även mycket smakrikt. Havre bidrar havre till vill vår hälsa på flera olika sätt. Havre har ett högt proteininnehåll jämfört med annan vegetabilisk mat och är rik på magnesium. Magnesium hjälper till att hålla blodtrycket på en bra nivå, vilket i sin tur minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom innehåller havre en sorts vattenlöslig fiber, betaglukan, som är känd för att sänka kolesterolet.

Havrefrallor

Ingredienser

5 dl vatten (495 gr)
0,5 dl surdeg
140 g havremjöl (jag malde Nakenhavre*)
150 g fullkornsdinkelmjöl
390 g siktat dinkelmjöl
9 g havssalt (eller 1 tsk vanligt salt)
Toppa med färskflingade Nakenhavregryn

Recept

Vispa ner den aktiva surdegen i vattnet. Häll i salt och delar av mjölet och vispa. Häll i resten av mjölet och blanda med händerna. Skrapa ner degen från kanterna med en degskrapa. Låt stå med ett lock i rumstemperatur i 30 minuter. Stretcha och vik in mot mitten från fyra olika håll. Sluta vika degen när den känns stum, ofta brukar det ta fyra vik. (Detta är enligt den sk. autolysmetoden – du kan läsa mer om den här.) Låt stå i 60 minuter. Upprepa stretchning och vikning. Låt stå i ytterligare 60 min och upprepa stretchning och vikning. Ställ in hela bunken med lock i kylen över natten (se till att det är högst 6 grader i kylen).

Grädda frallorna dagen efter när det passar.  Sätt ugnen på 250 grader och värm upp en plåt. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Skär upp lagom stycken med en degskrapa – forma dem med degskrapan försiktigt samtidigt som du skär upp dem. Du vill värna om luftbubblorna som finns i degen. Använd minimalt med mjöl. Lägg frallorna på ett bakplåtspapper och toppa med havregryn – se till så att sidan du har överst inte är mjölad, så att den är kletig så att havregrynen fastnar. Dra över hela bakplåtspappret på den heta plåten och snitta snabbt. Grädda i ca 12 minuter.

*Mal Nakenhavren tillsammans med vetet, så riskerar inte havren att fastna i stenarna. Havre innehåller nämligen olja.

En väldigt enkel men superbra degskrapa hittar du här.

 

Leave a Reply