Hamburgerbröden som flöt ut – detta gick fel

Häromdagen satte jag en stor sats surdeg för att göra ett helt gäng med hamburgerbröd. Framför allt på sommaren brukar jag ha hamburgerbröd i frysen, så att det går lätt att fixa lunch om tiden är knapp. Surdegen lät jag jäsa över natten i kylen. När jag stjälpte upp den på bakbordet flöt den ut. Jag kunde inte förstå varför den var så till synes överjäst, jag hade gjort som vanligt. Jag började forma bröden, men de var inte som de borde i konsistensen, utan bara flöt ut. Jag gräddade dem i alla fall trots att jag insåg att de inte skulle bli bra. Och de blev helt värdelösa. Det tog mig ett tag att komma på vad som hänt – saltet. Jag hade glömt saltet. Utan salt blir degen inte elastisk utan flyter bara ut. Så otroligt irrierande.

Nu har jag flera påsar med hamburgerbröd i frysen utan salt. De kommer inte vara goda. Det går liksom inte att salta på brödet, det blir inte gott ändå. Jag klarar dock inte av att slänga dem, så de får väl ligga där ett tag. Kanske testa på barnen och se om de sväljer ;-).

När du tyckt att du gjort allt rätt och det ändå blir dåligt, tänk då på mina misslyckade hamburgerbröd och fråga dig om även du kanske glömt saltet.

Platta och färglösa – allt på grund av avsaknaden av saltet.