De bästa hamburgerbröden?
Hamburgare är det många som gillar och har mycket tankar kring. Själv äter jag inte snabbmatshamburgarna, för jag tycker helt enkelt inte om dem. Brödet växer i munnen. Hamburgare på restaurang kan däremot ibland smaka riktigt gott. Min målsättning är nu att göra riktigt goda hemmagjorda hamburgare. Grillat kött och hembakta hamburgerbröd. Men hur ska ett perfekt hamburgerbröd vara? Detta kommer bli ett av mina sommarprojekt – få fram det bästa hamburgerbrödet.
De här hamburgerbröden blev väldigt goda. De är bakade på häften siktat vetemjöl och hälften fullkornsmjöl och jag jäste med surdeg. Hamburgerbröd är oftast bakade på vitt mjöl och med jäst, men då smakar brödet ingenting. Dessutom är det inte speciellt hälsosamt. Det känns som en betydligt bättre målsättning att lyckas göra smakrika och hälsosamma hamburgerbröd. Hamburgare kan ju vara riktigt bra mat om de bara görs på rätt sätt.
De här hamburgerbröden blev väldigt smakrika och goda, men surdegen gjorde dem något sega i konsistensen (så som surdeg gör). De var luftiga med ett fint håligt inkråm. Hur tycker ni de ska vara? Måste de bakas med jäst? Jag funderar på att ha i en gnutta hjortronsalt för ge dem en extra push i ugnen, men jag har ingen aning om det fungerar med surdeg. Vet ni?
Vill ni testa de här hamburgerbröden är receptet så här:
7 dl mjölk
2/3 dl surdeg
1 tsk salt
350 g finsiktat ölandsvetemjöl av fullkorn
350 g siktat vetemjöl
uppvispat ägg
oskalde sesamfrö
Dag 1
Vispa ner surdegen i mjölken. Tillsätt salt och hälften av mjölet. Vispa. Häll ner resten av mjölet och blanda till en jämn smet. Låt stå och vila i 30 minuter och stretcha och vik sedan degen från fyra olika håll (enligt autolysmetoden – läs mer om den här). Låt degen stå och vila en timme och stretcha och vik degen. Upprepa processen 2-3 gånger beroende på hur varmt du har i ditt kök och hur pigg din surdeg är. Sätt in hela bunken i kylen över natten. Jäsningen ska ha kommit igång när du ställer in den i kylen, men degen ska inte vara helt färdigjäst.
På morgonen dag 2
Värm ugnen till 250 grader och sätt in en plåt. Stjälp upp degen på bakbordet och dela upp den i lagom stora hamburgerbröd. Forma degen försiktigt runda och platta till dem. Lägg på ett bakplåtspapper. När ungen är varm, pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrö. Dra över bakplåtspappret till den varma plåten. Grädda i ca 10 minuter.
Hej! Jag förstår inte riktigt… om ölandsvetet är finsiktat är det väl inte fullkornsmjöl… eller? ????
(Ska snart vika dinkelpizzadegen enligt ditt recept).
Hm, jag vet inte vad du syftar på att jag skrivit. Men nej, det stämmer, är det siktat är det inte fullkornsmjöl.
Hoppas pizzan blev lyckad! :-)