Perfekta hamburgerbröd bakade på färskmalet fullkornsmjöl

Jag försöker skapa det bästa receptet på hamburgerbröd. Hamburgerbröden man köper i butik tycker jag växer i munnen. Brödet är minst lika viktigt som innehållet i hamburgaren. Häromdagen postade jag ett recept på hamburgerbröd som jag tyckte blev bra, men den här uppdaterade versionen blev ännu bättre. Jag adderade hjortronsalt vilket gjorde dem något lättare. Hjortronsaltet ger extra skjuts i ugnen, men det verkar inte påverka surdegen under jäsningsprocessen.

Hamburgarna blev otroligt goda. Jag kommer verkligen att undvika att köpa hamburgerbröd i en påse i butiken framöver. Då skippar jag det hellre helt. Hembakta hamburgerbröd ger hela smakupplevelsen en helt ny dimension. Genom att baka dem på hälften fullkornsmjöl blir de dessutom betydligt mer smakrika än om du bara väljer vitt vetemjöl. Naturligtvis är de även nyttiga. Fullkornsmjöl och surdeg gör det till en riktigt bra måltid.

Se till att platta till dem ordentligt när du formar dem (utan att trycka ut luften) så att de inte blir för höga.

Ingredienser
7 dl mjölk
2/3 dl surdeg
1 tsk salt
350 g färskmalet ölandsvetemjöl av fullkorn
350 g siktat vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
uppvispat ägg
oskalde sesamfrö

Recept

Dag 1
Vispa ner surdegen i mjölken. Tillsätt salt och hälften av mjölet. Vispa. Häll ner resten av mjölet och hjorthornssaltet och blanda till en jämn smet. Låt stå och vila i 30 minuter och stretcha och vik sedan degen från fyra olika håll (enligt autolysmetoden – läs mer om den här). Låt degen stå och vila en timme och stretcha och vik degen. Upprepa processen 2-3 gånger beroende på hur varmt du har i ditt kök och hur pigg din surdeg är. Sätt in hela bunken i kylen över natten. Jäsningen ska ha kommit igång när du ställer in den i kylen, men degen ska inte vara helt färdigjäst.

Dag 2
Värm ugnen till 250 grader och sätt in en plåt, gärna ett bakstål. Stjälp upp degen på bakbordet och dela upp den i lagom stora hamburgerbröd. Forma degen försiktigt runda, och platta till dem. Lägg på ett bakplåtspapper. När ungen är varm, pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfrö. Dra över bakplåtspappret till den varma plåten eller skjut in bröden med en pizzaspade på bakstålet. Grädda i ca 10 minuter.

Hambugerbröd bakade på hälften färskmalet fullkornsmjöl, surdeg och hjortronsalt.

Ett luftigt och håligt inkråm trots att de är bakade med en stor andel fullkorn.

Comments 3

  1. Jenny maj 21, 2020
  2. Alcides Granado oktober 2, 2017
    • Christine Heger oktober 2, 2017

Leave a Reply