Hälsosam pizza på surdeg och stenmalt fullkornsmjöl
Idag testade jag att göra pizza på surdeg och siktat fullkornsvetemjöl. Vi skulle ha gäster till lunch. Nya vänner som vi inte kände så väl. En timme före de skulle komma ångrade jag mig. Varför hade jag inte kört på ett säkert kort istället? Eller åtminstone bara provat ett av de två osäkerhetsmomenten, och inte pizza på surdeg och fullkorn samtidigt. Då var det dock försent att ångra sig. Nervös serverade jag pizzan, men lycklig kunde jag slappna av efter första tuggan – den blev så god! Det känns fantastiskt att veta att jag numera kan baka en hälsosam pizzadeg, som jag kan äta och servera med gott samvete.
Den pizzadeg jag gjorde räckte till 2,5 bakplåtar.
Så här gjorde jag:
Dag 1
På kvällen gjorde jag degen och lät den stå framme några timmar i rumstemperatur innan jag satte in den svalt i vinkylen över natten. Vinkylen (grönsakskylen skulle den även kunna kallas, för den innehåller främst det) håller ca 10 grader, men jag höjde värmen till 14 grader. Det är sannolikt inget att rekommendera, men det var bra för degen ;-).
Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Täck buken med plastfilm och sätt svalt över natten.
½ dl surdeg
6,5 dl vatten
1 kg siktat fullkornsvetemjöl (först malde jag vetet fint och siktade sen i KoMos elektriska sikt vilket innebär att det blir mellangrovt siktat, dvs en del kli finns fortfarande kvar. Och framför allt finns hela nyttiga grodden kvar)
2 tsk salt
2 msk olivolja
Dag 2
Kavla ut degen på bakplåtspapper, och låt den jäsa en knapp timme innan du lägger på fyllningen. Sätt ungen på 250 grader och sätt in en tom plåt. När ugnen är varm, lyft/dra över bakplåtspappret med pizzan till den varma plåten och sätt in i ugnen. Färdig på ca 8-10 minuter.