Hälsosam Dinkelpizza

Pizza är så gott. Den goda nyheten är att det kan vara riktigt bra mat om man bara gör den på rätt sätt.

Den här pizzan är bakad på färskmalet mjöl varav hälften är fullkornsmjöl. 50 % (!) fullkornsmjöl. Det är betydligt mer fullkorn än vad de flesta har i sin frukostsmörgås. Dessutom har jag malt ner säd med hög kvalitet – vetesorten Dinkel. Dinkel är en gammal kultursort fullproppad med näring. Väljer man bara ett bra mjöl, kan pizza vara riktigt bra mat. Det häftiga är att det dessutom blir godare. Ni ser själva på bilden hur fluffiga och fina kanterna är. Och smaken blir bara så mycket bättre med färskmalet fullkornsmjöl.

Receptet till Pizzan hittar du nedan.

Mjölet har jag malt med Fidibus Medium.

Pizza bakade på färskmalet fullkornsmjöl av Dinkel

Pizzadeg recept

5 dl vatten (495 g)
1 dl surdeg
2 tsk salt
340 g färskmalet fullkornsvetemjöl av Dinkel
340 g siktad Dinkelmjöl

Dag 1
Blanda vatten, salt och surdeg och vispa. Häll i hälften av mjölet och vispa. Häll i resterande mjöl och blanda med händerna till en deg. Du behöver inte knåda. Låt stå i 30 minuter under lock och vila (enligt autolysmetoden, läs mer om den här) och stretcha och vik sedan degen från fyra olika håll. Låt vila i 45 minuter. Upprepa stretchning och vikning. Låt stå ytterligare 45 min och stretcha och vik. Ställ sedan in hela bunken med lock i kylen över natten eller till dess det är dags att grädda pizzorna nästa dag. Jäsningen ska ha kommit igång när du ställer in bunken i kylen, men den degen ska inte vara färdigjäst.

Dag 2
Sätt ugnen på 300 grader och värm upp ett bakstål i 45 min. Har du inget bakstål så sätt in en plåt i ugnen. Stjälp upp degen på bakbordet. Dela upp den i lagom stora pizzadegar. Jag gjorde 6 stycken runda pizzor av den här degen – om det är för många spara lite deg och gör frallor av det som blir över. Lägg ut bakplåtspapper till pizzorna på ett bord och dra ut/forma degen till lagom stora pizzor. Behandla degen försiktigt så att inte all luft går ur den. Lägg på tomatsås och önskad fyllning (gärna färsk mozzarella, det blir så gott!) strax före du skjuter in pizzorna i ugnen. Har du en pizzaspade går det lätt, annars får du ta ut plåten och dra över hela bakplåtspappret med den ogräddade pizzan på den varma plåten. Grädda ca 5 minuter om du har en ugn som kan bli 300 grader, annars får du grädda lite längre. Har du ett bakstål går det snabbare.

Comment 1

  1. Ingela Smedius december 19, 2019

Leave a Reply