Hallonbitar – frisk och fräsch sommarkaka
Igår bakade jag en helt underbar sommarkaka med hallon och citron. Så somrig, frisk och saftig. Den är enkel att svänga ihop och hemligheten är att den är bakad på färskmalet fullkornsvetemjöl. Det blir så otroligt mycket godare än med det vita mjölet. Dessutom blir det nyttigare, vilket är en härlig bieffekt. Även om du inte har en kvarn och kan baka med färskt mjöl, blir det ändå så mycket godare om du välj ett stenmalet fullkornsvetemjöl.
Receptet kommer från min fina systerdotter som du även skymtar på bilden.
Ingredienser
175 g smör
3 ägg
1,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
155 g finmalet fullkornsvetemjöl
citronskal från en halv citron
ca 2 dl färska hallon (ta inte i för många hallon för då blir kakan kletig)
hallon till garnering
citronmeliss och florsocker till garnering
Recept, springform ca 26 cm i diametern
Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop ägg och socker. Blanda alla torra ingredienser och häll ner det i äggsmeten. Tillsätt smöret och det rivna citronskalet. Häll i en smörad och bröad form. Sprid ut hallonen och tryck till något. Grädda i ca 30 minuter i 175 grader, gör stickkontroll. Ta ut kakan och låt den svalna. Garnera med hallon, citronmeliss och florsocker.
Både Fidibus 21 och Fidibus Medium är riktigt bra stenkvarnar om man främst ska ha dem för att baka kakor, pannkakor och mindre mängder bröd m.m. De maler till väldigt fint mjöl, är små och lätta att placera i köket.