Grovt fröbröd – Recept

Det här surdegsbrödet fick full pott av familjen (förutom den minsta som inte tycker något är gott första gången hon smakar en ny smak eller konsistens ;-)). Smaken av fröerna gör det sött och smakrikt. Dessutom är det väldigt vackert, vilket klart är extra trevligt.

Det är ett fullkornsbröd som mättar, men trots att det är grovt är det relativt luftigt tack vare att jag bakar med en lös deg.

Ingredienser, 1 bröd

1 st 1,5 liters bakform (du hittar bakformar här: 1,5 liters formar)

150 g vatten till blötläggning

30 g linfrö

40 g solrosfrö

20 g oskalade sesamfrö

0,75 dl surdegsgrund (min är hälften råg och hälften vete av fullkorn och lös som en tjockare välling)

350 g vatten

8 g oraffinerat havssalt

300 finmalet fullkornsvetemjöl av dinkel (du kan även använda en annan vetesort)

100 g finmalen råg

Recept

Dag 1

Lägg fröna i blöt några timmar före du ska baka eller till exempel samtidigt som du aktiverar din surdegsgrund.

Blanda vatten, salt och surdegsgrund. Vispa. Blanda ner hälften av mjölet och vispa. Blanda ner resten av mjölet och blanda väl med händerna. Degen är lös (jag bakar i regel med lösa degar, men läs gärna mer om det här och hur du bör anpassa mjölmängden utifrån det mjöl du använder). Dra ner degen från kanterna och låt stå i 40 min under lock/handduk i rumstemperatur. Stretcha degen från fyra olika håll några gånger. Sluta när degen gör motstånd. Låt vila i ytterligare 40 minuter. Upprepa stretchningen. Samtidigt som du stretchar passar du på att vika in fröna så att de blir jämnt fördelade. Ställ sedan bunken för att jäsa. Jag jäste degen i dryga 3 timmar efter autolysen (läs mer om vad autolys är här), men anpassa detta utifrån hur färskt mjöl du har och hur varmt det är i rummet.

Olja in bakformen. Stjälp upp degen på ett bakbord och forma den försiktigt till ett bröd. Degen är lös och inte lätt att forma. Var rädd om gasen som bildats i degen och lägg försiktigt brödet i bakformen. Använd så lite mjöl som möjligt. Använder du för mycket mjöl vi formningen blir det torrt och mjölränder i det färdiggräddade brödet. Jag arbetade med en degskrapa och fokuserade inte så mycket på formningen utan istället att få ner den i bakformen som ett avlångt bröd. Ställ in i kylen över natten.

Dag 2

Värm upp bakstålet på 250 grader i 45 minuter. Ställ in kokande vatten i ugnen. Skjut in brödet. Efter 5 minuter sänk värmen till 195 grader. Ta ut brödet ur bakformen och ställ det direkt på stålet sista 10 minuterna. Grädda i totalt ca 50 minuter. Banka på brödet i botten för att höra att det låter ihåligt, eller använd en baktermometer för att vara säker på att det är färdiggräddat.

Det krävs en bra brödkniv för att kunna skära i ett sådant här bröd med hård knaprig skorpa. Den här brödkniven är riktigt vass – du hittar den här.
Det här grova fröbrödet blev riktigt smakrikt och gott!

Tips: vill du baka två bröd är det bara att dubbla receptet rakt av.

Comments 10

 1. Thomas mars 17, 2021
 2. Jörgen mars 1, 2021
  • Christine Heger mars 1, 2021
 3. Åsa Hoffman februari 28, 2021
  • Christine Heger mars 1, 2021
 4. Lars Lööf februari 24, 2021
  • Christine Heger februari 25, 2021
 5. Jenny februari 24, 2021
  • Christine Heger februari 24, 2021
  • Christine Heger februari 25, 2021

Leave a Reply