Grovt fröbröd – Recept
Det här surdegsbrödet fick full pott av familjen (förutom den minsta som inte tycker något är gott första gången hon smakar en ny smak eller konsistens ;-)). Smaken av fröerna gör det sött och smakrikt. Dessutom är det väldigt vackert, vilket klart är extra trevligt.
Ingredienser, 1 bröd
1 st 1,5 liters bakform (du hittar bakformar här: 1,5 liters formar)
150 g vatten till blötläggning
30 g linfrö
40 g solrosfrö
20 g oskalade sesamfrö
0,75 dl surdegsgrund (min är hälften råg och hälften vete av fullkorn och lös som en tjockare välling)
350 g vatten
8 g oraffinerat havssalt
300 finmalet fullkornsvetemjöl av dinkel (du kan även använda en annan vetesort)
100 g finmalen råg
Recept
Dag 1
Lägg fröna i blöt några timmar före du ska baka eller till exempel samtidigt som du aktiverar din surdegsgrund.
Blanda vatten, salt och surdegsgrund. Vispa. Blanda ner hälften av mjölet och vispa. Blanda ner resten av mjölet och blanda väl med händerna. Degen är lös (jag bakar i regel med lösa degar, men läs gärna mer om det här och hur du bör anpassa mjölmängden utifrån det mjöl du använder). Dra ner degen från kanterna och låt stå i 40 min under lock/handduk i rumstemperatur. Stretcha degen från fyra olika håll några gånger. Sluta när degen gör motstånd. Låt vila i ytterligare 40 minuter. Upprepa stretchningen. Samtidigt som du stretchar passar du på att vika in fröna så att de blir jämnt fördelade. Ställ sedan bunken för att jäsa. Jag jäste degen i dryga 3 timmar efter autolysen (läs mer om vad autolys är här), men anpassa detta utifrån hur färskt mjöl du har och hur varmt det är i rummet.
Olja in bakformen. Stjälp upp degen på ett bakbord och forma den försiktigt till ett bröd. Degen är lös och inte lätt att forma. Var rädd om gasen som bildats i degen och lägg försiktigt brödet i bakformen. Använd så lite mjöl som möjligt. Använder du för mycket mjöl vi formningen blir det torrt och mjölränder i det färdiggräddade brödet. Jag arbetade med en degskrapa och fokuserade inte så mycket på formningen utan istället att få ner den i bakformen som ett avlångt bröd. Ställ in i kylen över natten.
Dag 2
Värm upp bakstålet på 250 grader i 45 minuter. Ställ in kokande vatten i ugnen. Skjut in brödet. Efter 5 minuter sänk värmen till 195 grader. Ta ut brödet ur bakformen och ställ det direkt på stålet sista 10 minuterna. Grädda i totalt ca 50 minuter. Banka på brödet i botten för att höra att det låter ihåligt, eller använd en baktermometer för att vara säker på att det är färdiggräddat.
Tips: vill du baka två bröd är det bara att dubbla receptet rakt av.
Hej, jag har lyckats bra med baket och brödet smakar mycket bra. Men jag måste använda bakplåtspapper i formen annars fastnar brödet, har försökt att olja in formar.. funderar på införskaffa formar med teflon beläggning, kan det vara lösningen?
Hej, ser gott ut. Ska testa. Fråga: går det inte att får in en knapp i denna layout så man får ett utskriftsvänligt dokument?
Hej Jörgen,
Tack! Det hade ju varit fint, men jag är tyvärr inte tillräckligt duktiga på det tekniska för att kunna lägga till en sådan.
Hej har inte kommit igång med surdeg och undrar om det går att baka brödet med vanlig jäst?
Visst går det! Ta lite jäst ca 5 g och låt jäsa länge och över natten precis som i receptet.
Du skriver surdegsmängd i volym och andra mått i vikt. Vore super att ha allt i vikt om möjligt. Hur mycket väger ½ dl surdeg? Jag höftar på 50 gram och det fungerar bra men blir svårare när jag ska ha 3/4 dl, är det 75 gram? Bra att kursen handlar både om färskmalet och köpt mjöl. Tycker det är spännande med köpt mjöl från olika kvarnar i landet. Blir som en ständig uppgift när och om jag passerar en bygd – kollar upp eventuella kvarnar och köper på mig lite lokalt mjöl. Kul också när jag är utomlands att prova deras mjöl.
Hälsningar
lars
Hej Lars,
Ja, det är rätt. Jag borde skriva ut surdeggrunden i vikt också. Dumt att jag inte gjort det. 0,5 dl surdegsgrund är för mig 55 gram. Så 3/4 dl är dryga 75 gram.
Det här grova brödet ska jag absolut prova. Brödkniven är verkligen fantastiskt bra för att skära (surdegs)bröd som har en hård/krispig skorpa.
Hej Jenny,
Härligt att höra! Ja, testa, jag tror du kommer tycka att det är gott :-)
Vad roligt att du gillar kniven Jenny! ja, testa :-)