Grova smålänska kringlor med korn

Jag skrev tidigare om sädesslaget korns fantastiska egenskaper. Korn minskar aptiten och håller blodsockret nere – läs mer om det här. Därför testar jag nu att baka allt möjligt med korn. Nedan ett recept på grova småländska kringlor med korn. Nybakta är de grymma!

Min mamma är uppväxt med grova kringlor, och de verkar ha varit ett vanligt inslag i Småland. Mamma berättade att de åt dem helt nybakta med smör och ost, och även efter att de torkat åt de dem gärna.

Grova kringlor är smakmässigt inte jämförbart med bröd. Även konsistensen är helt annorlunda. De är korta dvs inte sega och de smakar grovt. Om det nu går att smaka grovt. De smakar förstås även av korn, vilket för mig är en ny och spännande smak.

I min mormors kringlor var det inget socker, men i många recept är det även socker. Jag antar att de söta småländska kringlorna var för de som hade det gott ställt. Med socker i blir de mer som en kaka/bulle, om än en väldigt nyttig sådan. Häller man i lite socker funkar de perfekt som ett nyttigare alternativ till fikabrödet.

Ingredienser, ca 25 st
20 g jäst
2 dl filmjölk
3 dl mjölk
50 g smör
120 g finmalt fullkornskorn
120 g finmalt fullkornsvetemjöl
120 g siktat vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk hjorthornssalt
Siktat vetemjöl till utbaket

Recept
Smält smöret, blanda i mjölk och filmjölk och låt svalna till 37 grader. Blanda ner jästen och låt den lösas upp i vätskan.

Blanda ner samtliga ingredienser i vätskan. Arbeta degen smidig.

Låt jäsa i ca 45 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela upp delen i småbullar och rulla varje bulle till en ca 15 cm rulle och forma till en kringla. Degen är ganska svårarbetad, så var lätt på handen. Undvik att använda för mycket mjöl.

Låt jäsa ca 30 minuter.

Grädda i 225 grader i ca 8-10 min.

Småländska grova kringlor bakade på korn

Småländska grova kringlor bakade på korn

Leave a Reply