Gröt – ett nyttigt och näringsrikt val!

Jag har alltid tyckt om gröt. Det verkar vara antingen eller – antingen älskar man det, eller inte. Gröt kan vara riktig dundermat om man gör den på rätt sätt. Du som har kvarn, har du testat att laga gröt?

I november har Sebastién Boudet dragit igång ett riktigt spännande event:

Sebastién vill sätta gröt med färskmalet ekologiskt kulturspannmål på kartan, och det är så rätt! Du hittar mer information här. Kanske vill du vara med och tävla?

Det finns många varianter att göra gröt på färskmalet. Har du en flingkvarn lagar du säkert redan gröt, men gröt kan även göras på grovmalet mjöl. Beroende på vad du maler för sorter, så kommer gröten smaka helt olika. Jag brukar mala riktigt grovt, nästan som kross, och lägga i blöt ett dygn. Ibland blandar jag alla fyra sädesslag – havre, råg, vete och korn – och ibland bara en av sorterna. Tack vare att jag lägger krosset i blöt så kan jag tillgodogöra mig mineralerna från säden. Dessutom blir gröten lenare med mindre tuggmotstånd. Den kommer oavsett inte bli slät som mannagrynsgröt, men lägger du ”nästan-krossen” i blöt före så blir den mjukare. Därefter kokar jag den med lite salt. Jag gillar att krydda med kardemumma och kanel, men då försvinner delvis smaken av själva säden. Ibland kokar jag med äppelbitar, för att göra det sötare. Ja, det finns egentligen hur många varianter som helst beroende på vad man gillar.

Jag kokar gröt på kultursorter för att maxa näringsinnehållet. Läs gärna mer om vad kultursorter är här.

Man behöver faktiskt inte bara äta gröt på morgonen. Gillar man det, är det utmärkt näringsrik och prisvärd mat även till andra måltider.

Sebastién Boudet brinner för den den näringsrika gröten kokad på färskmalna ekologiska kulturspannmål. Bakom säden ser ni en glad och härlig bild på Sebastien. Bilden är tagen från Eko-gröts hemsida.

Hoppas du blev inspirerad. Jag återkommer med recept på de grötvarianter som jag brukar göra.

/Christine