”Fusk” och onödiga tillsatser i bröd – är det bara Sverige?

Jag har många gånger skrivit om Sveriges dåliga bröd. Bröd som består av luft, vitt mjöl och tillsatser. Jag vurmar bland annat för fullkornsbrödet där hela sädeskorn och gärna råg och korn finns med. Österrike och Tyskland är länder där jag förväntar mig riktigt bra fullkornsbröd. Jag har nyligen varit i Österrike och besökt leverantören KoMo och passade då på kolla in de Österrikiska bröden i butikerna.

Här är ett av alla de bröd jag spanade in. Ett rågbröd bakat på fullkornsmjöl och hela korn. Innehållet var inte unikt för det här brödet, utan kunde väl representera alla andra fullkornsbröd jag såg.

Innehåll: 25% rågmjöl, vatten, fullkornssurdeg, rågkärnor (6%), krossad råg (5%), sockerbetasirap, havregryn, salt, plommonmos, jäst, socker, glukos-fruktos-sirap, aromämne.

Tyvärr innehåller de Österrikiska butiksbröden en lång rad med onödiga tillsatser precis som de svenska. Sirapen och sannolikt även plommonmosen färgar brödet mörkt så att det ser extra nyttigt ut och gör det självklart även sött. Brödet är bakat på jäst men smaksatt med surdeg – precis som många bröd hemma i Sverige. Däremot innehåller det inte vetegluten, vilket de flesta svenska bröd gör. De blandar istället i aromämnen, vilket jag sällan ser i svenska bröd.

Hur det ligger till i bagerier är svårare att få kunskap om. Vad jag hört så bakar de flesta bagerier både i Tyskland och Österrike med mjölmixer precis som i Sverige. Jag tror dock att trenden är den samma som i Sverige där riktiga surdegsbagerier har fått ett uppsving.

Det är trist att även ett  ”fullkornsbröd-land” som Österrike häller i så mycket onödiga tillsatser i bröden.

Comments 2

  1. maria nyström januari 23, 2018

Leave a Reply