Fullkornsmjöl, siktat mjöl, kärnvetemjöl – vad är skillnaden?
Många undrar vad det är för skillnad mellan fullkornsmjöl, siktat mjöl och kärnvetemjöl. Det är viktigt att ha kunskap om mjöl för att kunna göra bra val. Många tar bara det vita kärnvetemjölet som finns i butiken av ren slentrian. Vill man äta nyttigt och näringsrikt, är det ett dåligt val. Nedan ska jag beskriva skillnaden mellan fullkornsmjöl, siktat mjöl och valsat kärnvetemjöl.
När jag maler säden i min stenkvarn lägger jag i hela sädeskorn i tratten. Säden går genom malstenarna och ut kommer fullkornsmjöl. Hela kornet är nermalt, inget har försvunnit på vägen. Lägger jag i 200 gram säd, blir det 200 gram fullkornsmjöl.
I filmen nedan siktar jag bort stora delar av kliet från fullkornsmjölet med en elektrisk sikt (du kan läsa mer om den här) som jag fäster på kvarnen. Kliet stannar kvar i behållaren ovanför kvarnen och ut ur buy clenbuterol online munstycket kommer mjöl utan kli. Grodden är kvar, den har inte siktats bort.
Resultatet ser du nedan. Till vänster kliet som blev över och till höger det siktade mjölet.
Det som i butiken kallas kärnvetemjöl är något helt annat. Det är ett valsat mjöl där frökärnan, dvs det vita pulvret, gröpts ur sädeskornet. I kärnvetemjölet sorteras allt annat bort förutom det vita pulvret. Allt kli är borta och grodden är borta. Det betyder att den största delen av näringen är borttagen. Även den goda smaken försvinner, eftersom grodden är borta, och det är där fettet finns. Tomma kalorier kan man också kalla det.
Jag har tidigare skrivit en artikel om ”Vad är fullkornsmjöl egentligen?” – du kan läsa artikeln här.
Så fullkornsmjöl är allt med men vrf tar man bort kliet e inte de nyttigt med? O kärnmjöl är tomt. Kan man göra tex pannkakor på fullkorn ist för kärnvete
Hej Lowe, japp, fullkornsnmjöl betyder att hela kornet är med inget är borttaget. Kliet tar man bort för att få luftigare bröd och kakor. Fullkornsmjöl är perfekt för pannkakor. Det blir så mycket godare! Se bara till att fullkornsmjölet är finmalet. Är det finmalet kan du betyda ut allt kärnvetemjöl till fullkornsmjöl – det blir både godare och så mycket mer näringsrikt. Testa! :-)
Superfin info, tack!
Jag undrar om det går att sikta eller mala på något sätt så att det blir lite mindre fullkorn (till baguetterna)? Jag malde dinkel på finaste inställningen och siktade bort (med den fina sikt jag köpt av dig) ca 7% av ursprungsvikten, och det blev ett rosa mjöl (och bröd). Går det att mala riktigt grovt och då sikta bort mer kli och sedan mala fint en andra gång (och sikta igen), eller behöver jag en finare sikt (för att få ett vitare, mindre fullkornsaktigt bröd? Jag frågade Laban om hans dinkelsikt och han sa att den var på ungefär 80% utmalningsgrad (tror jag han sa) och jag antar att det betyder att han siktat bort 20% (kli)? Eller hur funkar det?
Hur skiljer sig den elektriska sikten från KoMo från handsikten förutom hastigheten? Tar den bort mer kli? Varför siktas inte grodden bort, förresten?
Många frågor… :)
Hej Fredrik,
Visst kan man göra så. Maler du grövre och siktar får du bort mer kli. Och precis som du skriver kan du sedan mala igen om du vill och sikta – det funkar. Den elektriska sikten är bara att du slipper göra det för hand. Grodden slinker igenom maskerna såvida du inte maler väldigt grovt.
Tack, då vet jag hur det funkar. Det här mjölet doftar så gott – blir nästan som en krydda när man strör lite över ytan på brödet innan det åker in i ugnen. Och smaken är ju fantastisk! Jag strövar vidare i bakningsdjungeln tillsammans med alla andra upptäcktsresande.
Hej! Vi har också ganska nyligen köpt en kvarn – en ny spännande värld har öppnat sig! Men jag har exakt samma fråga faktiskt: Hur finmalet ska mjölet vara när man siktar det? Man kan ju ställa in hur grovt/fint mjölet ska malas i kvarnen och jag tänker att om man maler det riktigt fint så kanske kliet också slinker igenom sikten. Är det för grovmalet så stannar kanske allt kvar i sikten. Jag fattar att det är svårt att ge några exakta råd, men ungefär hur ska vi tänka?
Tack för en intressant och inspirerande blogg!
Tack Eva!
När jag ska sikta så maler jag alltid riktigt fint och siktar sedan. Men det är ju för att jag inte vill sikta bort för mycket. Ju finare du maler ju mindre siktar du bort – precis som du beskriver. Det är en fråga om tycke och smak. Mitt siktade mjöl är tillräckligt fint tycker jag – går utmärkt att använda istället för det vita mjölet. Klibitarna varken syns eller känns. Testa! :-)
Hej,
Vi har precis skaffat en kvarn och håller på och lär oss hur det funkar å så. Men hur funkar det med sikten du använder? Mal du vetet grovt först och sen häller i det grova mjölet i sikten och mal igenom det fint i kvarnen? Eller hur är arbetsgången?
Hej Csilla, jag är inte helt säker på vad det är du menar. Jag maler först, och sedan siktar jag. Det som är siktat heller jag aldrig tillbaka i kvarnen.