Fullkornsmjöl, siktat mjöl, kärnvetemjöl – vad är skillnaden?

Många undrar vad det är för skillnad mellan fullkornsmjöl, siktat mjöl och kärnvetemjöl. Det är viktigt att ha kunskap om mjöl för att kunna göra bra val. Många tar bara det vita kärnvetemjölet som finns i butiken av ren slentrian. Vill man äta nyttigt och näringsrikt, är det ett dåligt val. Nedan ska jag beskriva skillnaden mellan fullkornsmjöl, siktat mjöl och valsat kärnvetemjöl.

När jag maler säden i min stenkvarn lägger jag i hela sädeskorn i tratten. Säden går genom malstenarna och ut kommer fullkornsmjöl. Hela kornet är nermalt, inget har försvunnit på vägen. Lägger jag i 200 gram säd, blir det 200 gram fullkornsmjöl.

I filmen nedan siktar jag bort stora delar av kliet från fullkornsmjölet med en elektrisk sikt (du kan läsa mer om den här) som jag fäster på kvarnen. Kliet stannar kvar i behållaren ovanför kvarnen och ut ur buy clenbuterol online munstycket kommer mjöl utan kli. Grodden är kvar, den har inte siktats bort.

Resultatet ser du nedan. Till vänster kliet som blev över och till höger det siktade mjölet.

Det siktade mjölet är fett för hela grodden är med. Med det här mjölet kan man baka luftiga, smakrika bröd.

Det som i butiken kallas kärnvetemjöl är något helt annat. Det är ett valsat mjöl där frökärnan, dvs det vita pulvret, gröpts ur sädeskornet. I kärnvetemjölet sorteras allt annat bort förutom det vita pulvret. Allt kli är borta och grodden är borta. Det betyder att den största delen av näringen är borttagen. Även den goda smaken försvinner, eftersom grodden är borta, och det är där fettet finns. Tomma kalorier kan man också kalla det.

Jag har tidigare skrivit en artikel om ”Vad är fullkornsmjöl egentligen?” – du kan läsa artikeln här.

Comments 9

 1. Lowe september 14, 2021
  • Christine Heger september 14, 2021
 2. fredrik ampler februari 7, 2021
  • Christine Heger februari 15, 2021
 3. Eva januari 30, 2020
 4. Eva januari 24, 2020
  • Christine Heger januari 26, 2020
 5. Csilla Berczy oktober 12, 2019
  • Christine Heger oktober 16, 2019

Leave a Reply