Fullkornsmjöl fungerar till allt!

Fullkornsmjöl fungerar verkligen till allt. Ibland behöver det blandas upp med siktat mjöl, men ofta inte. Det vita mjölet blir i regel bara substans i det man bakar. Smaken i mjölet sitter i klidelarna och i grodden där fettet finns, och dessa delar finns inte med i det valsade kärnvetemjölet. Ett bröd bakat på endast vitt mjöl har inte mycket smak. Det är pålägget du lägger på som smakar. Samma sak är det med kakan – det är fyllningen och sockret som smakar inte mjölet. En tårtbotten, vad smakar egentligen den? Främst socker. Tårtbotten tillsammans med grädde, fyllning och bär blir fantastiskt god, men bottnen är egentligen bara det som håller ihop den. Tänk dig då en tårtbotten som även smakar något utöver socker. En tårtbotten bakat på ett gott fullkornsvetemjöl.

Du tänker säkert, men då blir tårtan torr och stabbig. Det stämmer inte. Bakar du med ett finmalet fullkornsvetemjöl får du en fluffig tårta eller kaka. Det är en myt det där med torr och stabbig. Eller snarare en erfarenhet utifrån det valsade grahamsmjöl med stora klidelar i som du kanske provat. När du maler ditt eget mjöl kan du välja ett riktigt gott vete och mala det precis så fint som du vill. Då kan du byta ut allt ditt onyttiga och smaklösa kärnvetemjöl till smakrikt, nyttigt och näringsrikt fullkornsmjöl.

Jag lägger detta inlägget under kategorin ”jag ryter till”, för nu när jag läser texten känns det som jag skriker. Jag sitter här helt tyst, så skriker gör jag inte, men nog hade jag önskat att alla läste den här texten och fick sig en tankeställare. Det där vita kärnvetemjölet köps ju av ren vana för att man i regel inte funderat på att det finns ett alternativ. Men det finns ett fantastiskt alternativ!

En liten kvarn som fungerar utmärkt för kakor och tårtor är Fidibus 21 och en kvarn som har lite större kapacitet är Fidibus Medium. Det är en investering i smak och välmående.

För mer inspiration kring allt man kan baka med fullkornsmjöl hittar du i min nya bok ”Fullkorn. Där finns många härligt smakrika och hälsosamma recept från allt från bröd till kakor och pajer. OCH man behöver inte ha en egen kvarn för att baka med fullkornsmjöl (men det blir än godare).

Tårtanbotten ser knappast stabbig och torr ut. Den är bakat på 100% finmalet fullkornsvetemjöl. Själva tårtbotten är god och smakar inte bara socker.

 

Leave a Reply