Fullkorn är en viktig nyckel till bättre hälsa

Det är underbart att se att fullkorn är på tapeten överallt. Att öka mängden fullkorn i kosten är en av de snabbaste sätten att förbättra hälsan. Brödinstitutet har sedan ett par år tillbaka en ständig kampanj för att få svenskar att äta mer fullkorn. Gå gärna in och läs deras blogg.

Bröd är ju onekligen en av de lättaste sätten att få i sig mer fullkorn eftersom vi i Sverige äter stora mängder bröd. Tyvärr är det inte de hälsosamma bröden som regerar. Bröden i butik är i regel bakade med vitt modernt valsa mjöl vilket är näringsfattigt, kaloririkt, höjer blodsockret och många mår dessutom dåligt av det moderna vita mjölet och dess gluten. Även de bröd som är mörka, är i regel inte mycket bättre – de är bakade på vitt mjöl men har färgats mörka.

Är du en av dem som inte mår bra av bröd, eller känner att du går upp i vikt bara du tittar på en brödskiva? Våga testa att bakar fullkornsbröd själv. Du behöver inte baka med surdeg det första du gör. Baka med jäst, så misslyckas du inte. Det viktiga är att du börjar baka ditt eget bröd så att du kan välja ett bättre mjöl som är hälsosamt och fyllt av hela fullkornet. Jag skulle rekommendera dig att köpa äldre sorters vete, så kallad kultursorter. Då får du i dig mer näring och risken är mindre att du reagerar på glutenet.

Det bästa för våra tarmar är om vi äter hela korn, eller kross, för då förs maten längre ner i tjocktarmen och påverkar tarmfloran positivt. I ett bröd ”utan tuggmotstånd” tas näringen upp redan i tunntarmen. Dessutom påverkas blodsockret alldeles för snabbt.

Är du en av dem som gillar ett luftigt bröd, men önskar äta bättre bröd? Den goda nyheten är att det går att kombinera! Om fullkornsmjölet är malt riktigt fint kan du baka med det och ändå få ett riktigt luftigt bröd. Det bästa och enklaste är att mala mjölet själv, så att du får det riktigt fint. Annars skulle jag valt ett virvelmalt mjöl, för även det är riktigt finmalet. När hela kornet används och inget siktas bort, får du i dig all näring. Utöver att få i dig näringen, vill du att blodsockret ska hållas i balans, du vill få en mättnad och du vill att tjocktarmen ska kunna ta del av den goda bakteriefloran som kornen kan ge dem. Du kan få allt det och dessutom ett luftigt bröd genom att lägga ner hela korn i degen: Du bakar med ett finmalet fullkornsvetemjöl för att få luftiga bröd och tillsätter hela korn i degen.

Här är mina råd för bättre hälsa med hjälp av bröd:

  • Baka själv
  • Baka med jäst om du ännu inte lärt dig baka med surdeg. Bättre med hembakat bröd på jäst än köpebröd (baka då med en liten mängd jäst så att jäsningen tar lång tid!)
  • Välj bort det vita valsade mjölet och köp istället en kultursort såsom ölandsvete, dinkel, hallandsvete etc.
  • Välj fullkornsmjöl istället för vitt mjöl
  • Mal fullkornsmjölet riktigt fint om du vill ha luftiga bröd
  • Lägg i hela uppblötade eller skållade korn, gärna råg eller korn, i degen. Vill du inte ha ett kompakt bröd, väljer du att sätta degen på finmalet fullornsvetemjöl

Hoppas detta gav dig inspiration till att baka själv, att välja bättre äldre sorters mjöl och att baka med fullkorn.

Massor av recept och inspiration till att baka med fullkorn hittar du i min bok Fullkorn.

Lycka till!
/Christine