Fredriksdal maler och jag håller föredrag

Igår var jag på Fredriksdal i Helsingborg. Vi skulle förbereda inför eventet ”Mat på riktigt” som ska hållas i september där jag är en av föredragshållarna. I samband med planeringen fick jag även möjlighet att hålla ett föredrag om säd, mjöl och malning till delar av personalen. Så otroligt roligt att berätta för en publik som är så engagerad och kunnig. Vilka eldsjälar och intressanta människor som arbetar på Fredriksdal!

Jag kom i kontakt med Fredriksdal för att de för några månader sedan köpte en kvarn av mig, men detta var första gången jag besökte stället. Fredriksdal är verkligen en upplevelse, inte minst för ögat. Det är så vackert. Det är jämförbart med Skansen i Stockholm, men här är det större fokus på Flora än Fauna. De finns flera olika trädgårdar och ängar utöver djur och kulturhistoriska byggnader.

 

De satsar även på att i liten skala odla kultursorter, dvs äldre sädessorter som odlas ekologiskt utifrån det klimat och den jordmån som finns. Och roligt nog har de en stor vedeldad ugn.

Det här är eldsjälen Åsa Hässlekvist som bjudit in mig som föredragshållare på eventet ”Mat på riktigt”, hon brinner för surdegsbrödet och bakar i den vedeldade ugnen som hon på bilden sitter framför. Bredvid sig har hon mjölkvarnen Fidibus XL Plus.

Här poserar jag framför ugnen som Åsa ska baka i på eventet ”Mat på riktigt”.

Den där ugnen – vad tror ni om att bygga en i garaget?

Mat på riktigt kommer gå av stapeln den 3 september. Man kommer få uppleva och smaka på riktig mat, dvs mat som gjorts från grunden. Vi kommer hålla till i bakstugan och dit måste man skaffa biljett – så kom tidigt så att ni får tag i en biljett.

Läs mer om Mat på riktigt och Fredriksdal här. De har massor av spännande event – jag skulle vilja besöka allihopa.

Den damen (?) hade ingen lust att prata med mig.

 

 

 

Leave a Reply