Från konserv till Årets Kock – en intressant utveckling i Sverige

Igår var Bröd&Kvarn med som utställare på Årets Kock 2017 på Malmö Arena. Vilket arrangemang! Sponsorerna hade verkligen inte sparat på krutet, och hela långa hallen utanför själva arenan var fylld med avancerade montrar med matlagning och gratisprovning. Även själva arenan var superproffsigt uppbyggd med alla tävlande inom blickfång. Och trots att det var en vanlig vardag, var det fullt med folk. Min känsla var att det främst var branschfolk, vilket var precis det jag hade hoppats på för Bröd&Kvarns del.

Foto: Madeleine Landley

Foto: Madeleine Landley

Flera av kockarna hade varit med och tävlat ett antal gånger tidigare, och så även vinnaren, Johan Backeus. Han har nu ett väldigt spännande år framför sig. Grattis Johan!

 Foto: Madeleine Landley

Foto: Madeleine Landley

Det är verkligen ett intressant att Årets Kock har blivit så stort. Det känns som vi har gått från konserver till fokus på råvaror och lyxig tillredning på väldigt kort tid. Visst, det har länge funnits fine dining och restauranger i allra översta skiktet, men nu verkar var och varannan restaurang ha ambitioner som är långt över det vi vant oss vid. Och samma familj som i allmänhet serverar falukorv på torsdagen skaffar barnvakt och går ut och äter för flera tusen dagen därpå.

Foto: Madeleine Landley

Foto: Madeleine Landley

När jag växte upp åt vi på restaurang när vi var ute och reste eller när vi firade en stor högtid. Någon gång fick vi pizza eller kinamat. Det var det som fanns i närheten. Idag är utbudet ett helt annat, och jag upplever att hushållen har en helt annan budget för restaurangbesök. Självklart är det främst ett storstadsfenomen, men inte bara.

Det bästa med allt tycker jag är att råvarorna hamnar alltmer i fokus. Medvetenheten kring vad vi stoppar i oss är så mycket större nu än den var för 15 år sedan. Dock är det fortfarande en ganska stor skillnad på vardagsmat och festmat. Tid, pengar och kunskap är avgörande faktorer för hur vi äter, och just vad det gäller kunskap hjälper arrangemang så som Årets Kock till.

Det som för min del känns det glädjande att fler och fler ”influensers” lyfter blicken från tallriken och tittar ner i brödkorgen. Brödet tycker jag bör få precis lika mycket uppmärksamhet som resten av maten. Vi äter det dagligen, och det kan därför verkligen påverka vår hälsa. Och smakmässigt vill jag påstå att det är nästan lika stor skillnad mellan påsbröd och äkta surdegsbröd bakat på en kultursort, som det är mellan konservmat och det som serverades på Årets Kocks tallrikar igår.

Surdegsbröd bakat på Ölandsvete och Svedjeråg

Surdegsbröd bakat på Ölandsvete och Svedjeråg. Foto Christine Heger

Samtliga foto från Årets Kock är från Madeleine Landley.

Leave a Reply