Långjästa frallor till helgfrukosten

Finns det något lyxigare än nybakta frallor till helgfrukosten? Är frallor något du drömmer om inför helgens frukost, så sätt gärna igång och planera för det redan idag. Allt man gör första gången är besvärligt, men så fort man gjort det ett par gånger och fått rutin går det enkelt och lätt. Så är det även men bakning och i detta fallet morgonfrallor.

Frallorna på bilden är bakade på surdeg, färskmalet fullkornsmjöl av Ölandsvete och toppade med färskflingad Nakenhavre. De är magiskt goda. Är du ännu inte bekväm med att baka med surdeg, kan du baka dem med jäst och låta dem långjäsa – recept på båda varianterna finns nedan. Jag valde att göra några frallor och några långa baguettliknande frallor.

Ingredienser:

410 g vatten
3/4 tsk salt
1/2 dl surdeg eller 10 g jäst (receptet nedan utgår ifrån att du använder jäst, använder du surdeg så öka jäsningstiden i rumstemperatur)
250 g finmalet Ölandsvete av fullkorn  (stenmalet fullkornsvetemjöl eller fullkornsdinkelmjöl om du inte får tag i Ölandsvetemjöl)
280 g stenmalet siktat vete
Havregryn som topping

Recept Surdegsfrallor

Tydliga bilder och instruktioner för att baka surdegsfrallor hittar du här. Eftersom det nu är sommar och varmt jäser degen snabbare. Minska därför eventuellt jästiden i rumstemperatur (tiden degen vilar sk autolys).

Recept frallor bakade med jäst

Dag 1

Blanda ljummet vatten med jästen och låt den lösa upp. Blanda ner saltet och hälften av mjölet till en jämn smet. Häll därefter ner resten av mjölet och arbeta med händerna till en deg. Låt stå i 30 minuter. Stretcha därefter degen genom att dra i varje ”hörn” av degen och vik inåt. Låt stå i ytterligare 30 minuter och upprepa sedan stretchningen. Om degen redan kommit igång och jäst sätt in degen i kylen de sista 30 minuternas vila, stretcha sedan igen. Låt sedan degen stå med lock i kylen över natten.

Dag 2

På morgonen. Sätt ugnen på 250 grader och värm samtidigt upp en plåt. Stjälp upp degen på ett bakbord. Bearbeta degen så lite som möjligt. Dela degen med en degspatel (du hittar en här om du inte har någon) och lägg upp degklumparna på ett bakplåtspapper. Doppa degspateln i vatten så fastnar den inte i degen. Använd minimalt med mjöl och bearbeta inte bullarna/degklumparna. Snitta frallorna och toppa med havregryn. Dra över bakplåtspappret på den uppvärmda plåten. Grädda i 250 grader i ca 10 minuter.

Surdegsfrallor med färskflingad Nakenhavre som topping. När flingorna blir rostade i ugnen blir de så ljuvligt smakrika.

Du kan färskflinga Nakenhavre och få smakrika och nyttiga havregryn med en flingkvarn som du vevar för hand. Superlätt! Kolla in den här.

Den vackra insidan. Goda frallebaguetter på färskmalet fullkornsmjöl.

 

 

 

 

 

Leave a Reply