Frallor bakade med mjöl av bönor – proteinbröd!

Surdegsbageriet Bagaren&Bonden i Malmö frågade mig för en tid sedan om det gick att mala bönor i stenkvarnarna. Jag visste att det gick, men jag hade själv aldrig provat. Därför har jag nu malt och bakat mina första frallor på bönmjöl. Otroligt spännande. Jag malde kidneybönor till fint mjöl och blandade ner i degen. Jag körde allt på en höft, så jag vet inte hur stor andel jag hade i, men det var en rejäl skål. Resten av mjölet var siktat dinkelmjöl. Degen doftade mycket av bönorna och jag tänkte att det kanske avtog efter det varit i ugnen. Men faktiskt inte. Även efter att de var gräddade både smakade och doftade de av bönorna. Nästa gång ska jag prova kikärtor, det borde bli grymt gott.

Karl på Bagaren&Bonden berättade att de brukade skålla bönmjölet, men det gjorde inte jag. Däremot hade jag en väldigt lös deg. Det vore spännande att se skillnaden – jag ska testa det nästa gång.

Det känns riktigt häftigt med bönfrallor bakade med surdeg. Vilken grej! Det blir värsta träningsfrallorna fullproppade med proteiner. Proteinbröd! Jag är helt såld, här ska experimenteras :-). Och jag tänker: bönpasta. Nu kan jag göra min egen bönpasta med det färskmalda bönmjölet. Så kul!

Det här är rena dundermaten! :-)

Första malningen på filmen nedan. Jag malde bönorna tre gånger. Först malde jag väldigt grovt för att bönorna överhuvudtaget skulle kunna komma in mellan stenarna. Film nummer två är tredje malningen – det står fel på filmen.

Leave a Reply