Fotografering – ”behind the scenes”

Igår gjorde vi ett tidningsreportage där fullkorn stod i fokus. Man brukar ju säga ”snart i en butik nära dig” – så, när reportaget publiceras kommer jag berätta. Jag hade förmånen att få jobba med två grymma skånska töser; Louise Bondebjer som är matstylist och kock och fotografen Sophie Håkansson. Kolla gärna in Louise hemsida här, och Sophies här.

Louise fixar och trixar

Sophie djupt koncentrerad. Jag lyckades aldrig fånga henne på bild när hon inte hade en kamera framför sig.

Bilden på mig är tagen av Sophie med mobilkameran.

Det där med att fotografera matbilder är inte lätt. Tro inte att det bara är att lägga upp som vanligt på en tallrik och fota. Det är ett pilleri utan dess like. Allt ska stämma. Den där lilla gröna kvisten med timjan flyttas en halv centimeter åt höger, och sen, sen stämmer bilden. Under dagen skojade Louise och Sophie om murgröna. Det är tydligen en växt som allt som oftast kan dyka upp i bilder. Jag skrattade glatt med men tänkte skamset sedan på bilden som ligger på mitt Instagramkonto. Jag startade Bröd&Kvarns Instagram konto för ett år sedan, och hade faktiskt inte en susning om hur man skulle ta en vacker bild. Jag har fortfarande inte ”många susningar”, speciellt inte om man jämför med de här proffsen, men jag börjar fatta galoppen. Den här brödbilden försökte jag ”poppa till” med lite murgröna. Det blev väl kanske inte så lyckat. Passa på att skratta åt mig nu, för det finns en överhängande risk att jag tar bort bilden från Bröd&Kvarns konto (får man det? känns inte riktigt ärligt…). Bilderna på Bröd&Kvarns konto har blivit bättre (tur att även jag utveckas), även om kontot inte bär samma klass som Louises  Lisa på landet, och Sophies Studio_jk_

Jamen lite murgröna på det så blir det väl bra!

”Mer peppar, det blir snyggt” säger Louise. Peppar, flingsalt och florsocker är viktiga ingredienser vid en matfotografering. Ni ska se, snart är det både peppar och florsocker på mina brödbilder.

 

 

 

Leave a Reply