Skillnaden mellan att baka med brödform och jäskorg

Att baka i brödform är perfekt om man har en lös deg som kanske är överjäst eller bara innehåller mycket vätska. Även rågbröd bakar jag gärna i form eftersom rågen inte håller ihop lika bra som vete. Det är enklare att lyckas med ett bröd som bakas i en brödform än som jästs i en jäskorg. Jag kan dock konstatera att brödet blir annorlunda när man bakar i form än när man gräddar det utan stöd.

Surdegsbröden på bilderna är bakat på 100% färskmalet fullkornsvetemjöl. Säden har jag köpt från Källundagård. Jag bakar mycket med deras vete eftersom jag tycker det är så oerhört gott. Oftast låter jag degen jäsa i en jäskorg, men just denna gång la jag det i en brödform. Skillnaden mellan de två varianterna är att brödet bakat i en form får ett mer regelbundet inkråm med mindre små hål. Brödet som jästs i en jäskorg har ett mer varierat inkråm med stora och små hål. Anledningen beror på att brödet som gräddas utan stöd har mer fritt spelrum och tvingas inte jäsa endast på höjden. Det kan breda ut sig och jäsa som det vill. Dessutom tyngs det inte ner på samma sätt som ett formbröd som blir högre. Vad som är bäst är en smaksak. Jag gillar variationen.

Bilderna nedan visar två surdegsbröd. Båda innehåller 100% färskmalet fullkornsmjöl från Källunda gård. Det ena är jäst i jäskorg och gräddats ”fritt”, det andra är bakat i brödform.

Surdegsbröd jäst i en jäskorg och gräddats ”fritt” i ugnen.

Surdegbröd bakat i brödform.

PS: båda brödenär bakade endast med färskmalet fullkornsvetemjöl. På toppen har jag dock pudrat med siktat vetemjöl för att mönstret från snitten skulle synas bättre.

Brödformen jag bakat brödet i hittar ni här.

Comments 2

  1. Bigna Brunner mars 21, 2018
    • Christine Heger mars 22, 2018

Leave a Reply