Förenkla bakningen i värmen

I går satte jag en stor surdeg av mitt ”Favoritbröd”. Det är ett surdegsbröd bakat med råg, fullkornsvetemjöl och en del siktat vetemjöl. Allt var frid och fröjd till dess jag skulle forma degarna (jag hade gjort 6 bröd). Jag hällde ut degen på bakbordet, delade upp degen, förberedde jäskorgarna med linnehanddukar och sedan, sedan bara orkade jag inte mer. Det var så varmt och jag var helt mör i huvudet. Så istället för att forma degarna och lägga ner dem i jäskorgarna, så oljade jag in tre bakformar. Jag skrapade upp degarna från bakbordet igen utan att forma dem och la ner dem i bakformarna – 6 degklumpar fick proppas ner i 3 bakformar. In med dem i kylen med en handduk över och sen var det klart. Så enkelt och så skönt. Det blev nästan inget arbete alls.

Dagen efter gräddade jag dem, och de blev hur bra som helst. Det var även smidigt att kunna grädda alla bröden samtidigt i ugnen eftersom bakformar inte tar så stor plats som när man använder jäskorgar. Storleksmässigt var de inte perfekt anpassade för bakformarna, men smaken och konsistensen var underbar.

Så mitt tips till dig – gör det enkelt för dig i värmen. Det går att baka bröd på olika sätt och när det är varmt och man inte orkar – förenkla hanteringen. Efter autolys och jäsning, kan du alltså bara stjälpa upp degen i bakformarna och helt skippa formningen – det blir bröd ändå ;-)

Receptet jag använde kommer från min bakbok Fullkorn och heter ”Mitt Favoritbröd”. Jag dubblade satsen. Jag använde två stycken 2-litersformar och en 1,5-liters form. Men det hade varit bättre med två stycken 1,5 liters formar och en 2- litersform för att få dem något högre.

Linnehandduken som ligger på surdegsbröden, är den optimala bakhandduken enligt mig – läs mer om den här.
Brödet ryker fortfarande och jag borde ha väntat med att skära upp det, men jag hade inte tålamodet ;-). Så gott!

Comments 9

 1. Britt - Marie Rahm juni 23, 2021
  • Christine Heger juli 11, 2021
 2. Kenneth Bergenheim juni 22, 2021
  • Britt - Marie Rahm juni 23, 2021
   • Christine Heger juni 23, 2021
   • Kenneth juni 23, 2021
 3. Britt - Marie Rahm juni 21, 2021
  • Anna-Lena Carlsson juni 23, 2021
   • Christine Heger juni 23, 2021

Leave a Reply