Förenkla bakningen i värmen
I går satte jag en stor surdeg av mitt ”Favoritbröd”. Det är ett surdegsbröd bakat med råg, fullkornsvetemjöl och en del siktat vetemjöl. Allt var frid och fröjd till dess jag skulle forma degarna (jag hade gjort 6 bröd). Jag hällde ut degen på bakbordet, delade upp degen, förberedde jäskorgarna med linnehanddukar och sedan, sedan bara orkade jag inte mer. Det var så varmt och jag var helt mör i huvudet. Så istället för att forma degarna och lägga ner dem i jäskorgarna, så oljade jag in tre bakformar. Jag skrapade upp degarna från bakbordet igen utan att forma dem och la ner dem i bakformarna – 6 degklumpar fick proppas ner i 3 bakformar. In med dem i kylen med en handduk över och sen var det klart. Så enkelt och så skönt. Det blev nästan inget arbete alls.
Dagen efter gräddade jag dem, och de blev hur bra som helst. Det var även smidigt att kunna grädda alla bröden samtidigt i ugnen eftersom bakformar inte tar så stor plats som när man använder jäskorgar. Storleksmässigt var de inte perfekt anpassade för bakformarna, men smaken och konsistensen var underbar.
Så mitt tips till dig – gör det enkelt för dig i värmen. Det går att baka bröd på olika sätt och när det är varmt och man inte orkar – förenkla hanteringen. Efter autolys och jäsning, kan du alltså bara stjälpa upp degen i bakformarna och helt skippa formningen – det blir bröd ändå ;-)
Receptet jag använde kommer från min bakbok Fullkorn och heter ”Mitt Favoritbröd”. Jag dubblade satsen. Jag använde två stycken 2-litersformar och en 1,5-liters form. Men det hade varit bättre med två stycken 1,5 liters formar och en 2- litersform för att få dem något högre.
Visst fungerar det att ställa formarna på uppvärmt. bakstål !? Eller .. är det bättre att ställa dem på ugnsgallret ?
Det går utmärkt. Det gör jag alltid :-)
Hej
Jag gör alla mina bröd – från råg till vete – i bakform. Ibland låter jag degen kalljäsa (i formen) sluten i en plastpåse, ibland inte. Hur som helst, jag har märkt att det är väsentligt att degen jäser upp ordentligt innan man gräddar.. Det kan räcka allt från nån timme till en arbetsdag, beroende på degen och omständigheterna. Fyller bakformen till 2/3 och jäser upp till randen.
Till Kenneth Bergenheim
Menar du att du låter degen jäsa upp EFTER den varit i kylen ?
Nej, då är den färdigjäst och ska gräddas :)
Ja. Så gör jag. Kylen är på 4°C vilket betyder att jäsning inte inträffar nämnvärt åtminstone. Sedan tar jäsningen vid igen i rumstemperatur. Som sagt, så gör jag (men alltså inte varje gång), och är riktigt nöjd!
Tack för tipset med bakformarna ! Ska absolut testa det ! Men jag kommer inte dubbla satsen utan baka efter receptet i din bok .
Vilken form tog du
Jag tog 2 st 2 liters och 1 st 1,5 liters. Men det blev lite för lite. Så ta isället 2 st 1,5 liter och 1 st 2 liters.