Föreläsning på Fredriksdal – Mat på riktigt

I helgen var jag på Frediksdals evenemang ”Mat på riktigt”. Fredriksdals trädgårdar ligger i Helsingborg och är likt ett stort museum för natur och byggnader.  Har ni inte varit där, åk! All stress verkar försvinna så fort man går in genom porten på Fredrisksdal. Den ger bara vika – miljön är helt underbar.

Evenemanget ”Mat på riktigt” bjöd på pumpaskola, äppelmustning, mjölskola, surdegsbakning och mycket mer. Fantastiskt stämning i en miljö som är sagolik. Arrangören Åsa Hässlekvist gjorde återigen ett strålande arbete med att få ihop hela dagen till en så fin och lärorik helhet.

Clara bakar surdegsbröd med besökarna i den häftiga vedugnen.

Utanför den vedeldade ugnen med bakning höll jag föreläsningar i flera omgångar under dagen och visade hur en stenkvarn fungerar.

Och så bjöd vi på pannkakor för att man skulle få smaka på pannkakor gjorda på färskmalet fullkornsvetemjöl. Mjölet var malt av Dalavete, vilket är en kultursort sprängfylld med näring. Johanna och min mamma Barbro gräddade och berättade för alla som kom förbi.

Jag förklarar hur en stenkvarn fungerar

Jag föreläser om ”ax till limpa”. Jag vänder inte ryggen till några åhörare, de hade inte klivit in i ”föreläsningssalen”. Dock tror jag de ”tjuvlyssnade”. Hoppas de gjorde det!

Philippe hade en mycket populär pumpaskola. Visst ni att squash även är en pumpa? En pumpa som inte mognat.

Äppelmustning

 

Leave a Reply