Föreläsning i skånska myllan!

I veckan hade jag en föreläsning i Hammarlövs byaförening. Hammarlöv är en sagolikt vacker by mitt i skånska myllan. Många av de som kom och lyssnade var lantbrukare eller kom från en familj som var lantbrukare. Folk med fötterna på jorden och kunniga inom sitt område. Jag pratade mig varm för kultursorter, stenmalet mjöl, fullkornsmjöl och den stora skillnaden i både näring och bakegenskaper på mjöl och mjöl.

Jag tycker alltid det är väldigt roligt att vara ute och föreläsa. Och precis som i Hammarlöv, är ofta de som lyssnar väldigt intresserade och engagerade. Jag blir som alltid alltför engagerad och får bromsa mig själv så att jag inte pratar för snabbt.

Några av de som lyssnade var skeptiska till den ekologiska odlingen, men jag tror ändå att de fick med sig en skopa inspiration och även nya kunskaper. Det som jag tycker är fascinerande är att de som odlar säd sällan bakar själva. Jag förstår självklart att tiden är en bristvara, men vore det inte spännande att baka och laga mat på det man själv odlar? Ofta bakas det i familjen, men den som själv odlar bakar inte. Det är ju i regel männen som är ute på fältet och traditionellt är det inte de som stått i köket. Och som sagt, det är självklart den begränsade tiden som gjort att det varit omöjligt. Men vad skulle hända om den som odlade även bakade? Det är en intressant tanke och jag tror att det skulle kunna bidra till många nya insikter. Jag kan ju bara se på mig själv som bagare och mjölnare (ja, om än i miniformat), det vore väldigt bra om jag i praktiken även hade odlingskunskapen.

Tack Hammarlöv och Thomas för att jag fick komma, det var superroligt att vara hos er!

Tyvärr pratade jag bort all tid efter föreläsningen och glömde fotografera publiken. Men framför mig sitter ett helt gäng vackra skåningar.

Är du intresserad av att ha en föreläsning för din förening eller på ditt arbete. Kontakta gärna mig så hittar vi ett upplägg och ett innehåll som fungerar just för er.

Comments 2

  1. Eva maj 4, 2019
    • Christine Heger maj 5, 2019

Leave a Reply