Fermentering – nyttiga bakterier – kurs med Surtanten

I torsdags var jag på kurs med Surtanten, Jenny Neikell. Hennes företag heter Surtanten, vilket är ett fyndigt namn då det är fullt fokus på mjölksyrade grönsaker. Det är helt fascinerande. Genom att hacka grönsaker och därefter knåda dem så att vätskan släpper, och slutligen låta dem stå så att de mjölksyras får man en helt ny smak. Utöver en ny smak får man miljoner av nyttiga bakterier och ännu fler mineraler än vad som fanns i de ursprungliga grönsakerna. Jenny berättade med inlevelse och övertygelse och jag satt och tänkte att jag verkligen missat något. Min mage har missat något alla dessa år då jag inte ätit mjölksyrade grönsaker.

Självklart drar jag paralleller till surdegsbröden och det färskmalda mjölet. Genom att mala mjölet själv och därefter baka på färskmalet mjöl och surdeg får man miljoner av nyttiga bakterier och kan tillvarata vitaminer och mineraler som i annat fall går upp i rök. Och smaken blir så mycket bättre. Precis som vid mjölksyrningen.

Det här var verkligen spännande, och kändes görbart. Inte alls så komplicerat som jag hade tänkt mig. Jag riktigt längtar till dess jag ska få smaka på min surkål. En månads väntan. Men jag är van att vänta, för surdeg är även det en process som mest består i att vänta.

Surtanten, Jenny Neikell, föreläser om mjölksyrade grönsaker.

Första steget i processen – vi hackar.

och hackar…

 

Här knådar jag surkålen till dess vätskan släpper. Det tog ett tag kan jag säga… Jag hann bli trött.

 

Tre damer som är färdiga med sina burkar. Längst till vänster är Sanna Ohlander som var arrangör av kursen. I mitten Sara och längst till höger Linda från Lindas Fingermat.

 

Här står min burk och gasar och pyser. En månads väntan innan jag ser resultatet.

 

 

 

 

Leave a Reply