Fermenterad gröt

På senaste tiden har jag hört från flera håll att det lagas fermenterad gröt. Har även du råkat på trenden? Eller till och med hakat på trenden? Vad är då fermenterad gröt? Det är egentligen samma process som när man gör surdeg. Man låter grynen utveckla mjölksyrebakterier och bli syrlig. Man gör det för att bättre kunna ta till sig näring i gröten. Dessutom är bakteriekulturen som utvecklas bra för magen. Kanske gör man det även för smaken, vad tror du?

Så här går det till:

Mät upp så mycket gryn av valfri sort som du önskar (såsom t.ex. havregryn, rågflingor, kornflingor). Häll på dubbelt så mycket vatten. Låt stå några dygn till dess det luktar syrligt. Ju längre du låter den stå, desto syrligare. Har du färskmalda gryn går det mycket snabbare än gamla (dvs köpt i butik). Värme påverkar även hur snabbt det går. Därefter kokar du gröten med salt och fyller på med vatten så att det blir lagom tjockt.

Du kan göra exakt samma sak med krossad havre, råg, korn, dinkel etc. Har du en kvarn, men ingen flingkvarn kan du alltså mala grovt, så att det är nästintill kross och sedan lägga i vatten så att det fermenteras. Kross ger en grynigare konsistens än flingor – vissa gillar det, andra inte.

Min erfarenhet:

Häromdagen bestämde jag mig för att göra fermenterad råggröt på färskmalet rågkross. Jag har tidigare gjort gröt på färskmalen rågkross och annan kross som jag låtit stå över natten och kokat dagen efter. Då har inte fermenteringsprocessen kommit igång. Gröten har varit okej, även om jag föredrar konsistensen med flingor istället för kross. Den här gången lät jag rågen stå i nästan 2 dygn, och då luktade det rejält syrligt. Det luktade inte gott. Trots det kokade jag gröten och försökte få någon att vilja äta. Familjen vägrade. Det var verkligen inte gott. På bilden ser du var gröten hamnade – på terrassen. Jag tänker att den ska grävas ner – borde göra gott för jorden och blommorna ;-).

När man har färskmalda flingor/kross går det verkligen snabbt. För min del tror jag det räcker med ett dygn – då har processen kommit igång något, men den där skarpa syrligheten är ännu inte där. Även om flingorna/krossen bara stått ett dygn är det mycket bättre än att koka den direkt. Vi tillgodogör oss mineralerna mycket bättre om de fått stå i vatten. Om det dessutom blivit något fermenterat är det än bättre.

Du hittar både stenkvarnar för att mala ”nästankross” och flingkvarn i min webbutik.

Fermenterad råggröt. Den här blev alldeles för syrlig för min och familjens smak.
Åkte ut på terrassen ;-). Nästa gång ska jag bara låta krossen stå i ett dygn, så blir den mindre syrlig.

Det vore roligt att höra om era erfarenheter!

Håll utkik för snart kommer några goda grötrecept.

Är du fena på att koka gröt. I november går gröttävling för både amatörer och proffs som du bara inte får missa. In och läs om den här.

/Christine

Depo 25 Bonus 25