Färskmalet Ölandsvete till fiskpanering

Det finns många användningsområden för mjöl. Mjöl används inte bara när man bakar. Många säger till mig ”åh, kvarnen är så vacker, och jag skulle vilja ha en sådan, men jag bakar ju så sällan”. Men, tänk efter, du använder säkert mjöl och flingor titt som tätt i din matlagning även om du sällan bakar.

Idag panerade jag fisk med färskmalet Ölandsvete. Så gott! Ölandsvetet har en nötig smak som inte finns i det moderna vetet. Ölandsvetet är en s.k. kultursort, vilket innebär att den inte är framförädlad för att ge stor avkastning och luftiga bröd med mycket gluten. Ölandsvetet har istället anpassat sig till det område där det bäst odlas. Och i Sverige odlas sorten bäst i jordmånen i södra Sverige och på Öland där klimatet är något mildare.

Jag malde på mellangrovt. Doppade filéerna i vispat ägg och panerade med Ölandsvetet.  Inte nog med att det blev gott, känslan att veta att det är nyttigt gör saken bara än bättre!

 

Panering färskmald ÖlandsvetePanering, färskmald ÖlandsvetePanerad fisk av färskmald Ölandsvete, KoMo

Leave a Reply