Komo kvarnar kvalitet

KoMos ledstjärna i utvecklingen av kvarnarna har alltid varit “vi tar bort allt överflödigt och koncentrerar oss på det som är viktigt”. Med den här principen fortsätter KoMo vidareutveckla, förbättra och förenkla varje del i kvarnarna.

KoMos malsten

Bra kvarnstenar har funnits i många hundra år, som till exempel Korund-Magnesit malstenen som utvecklades 1870. Dessa är effektiva, men väldigt känsliga för stenar som ofta finns i säden. Dessutom kräver de för mycket underhåll för att fungera som en hushållskvarn. 1985 testade KoMo istället en kombination av korund och keramik och fick fram en väldigt robust malsten med nästintill inget underhåll. Materialet har en extremt hård och grov yta som knappt slits trots år av användning. Materialet maler väldigt fint och snabbt utan att bli upphettad och kräver mindre kraft än andra malstenar. Idag innehåller alla KoMos kvarnar malstenar gjorda av korund/keramik.

Unik möjlighet att enkelt anpassa finhetsgraden

Med KoMos kvarnar kan du enkelt ändra finhetsgraden på mjölet som mals. Utan att stänga av kvarnen kan du med ett enkelt grepp förändra hur grovt eller fint mjölet mals. Det krävs inga starka armar att ändra inställningen. Med lätthet vrids behållaren åt vänster eller höger.

Inga skruvar eller verktyg krävs

KoMo har lagt mycket arbete på att göra kvarnen enkelt att hantera och underhålla. I KoMos kvarnar krävs inga verktyg för att öppna upp till malningshuset. Med några enkla grepp kan du på nolltid öppna kvarnen för rengöring eller se om efter om något låter konstigt. Detta är unikt för KoMos kvarnar, och kommer ha stor betydelse för dig som användare.

Patent – stötdämpning

Själva hjärtat av kvarnen är malningskammaren. Där varje individuell komponent är designad för att harmonisera tillsammans i de mest hållbara material. 1998 fick KoMo patent på en av sina genialiska lösningar för att minska ljudet när malningen är färdig. Tidigare var ljudet riktigt högt och irriterande. Patentet gäller ett stötdämpnings-system som stabiliserar den elektriska motorn vilket innebär att kvarnen kan mala på en extremt låg ljudnivå.

Kvarnhuset består av hårt bearbetat trä i bok

Den yttre delen av kvarnen, dvs själva huset är ett hantverk gjort med premium material. Där endast träd från närliggande hållbara skördar är använda. Trämaterialet är inoljat för att de ska vara lätta att rengöra. Vill du ta bort någon större fläck kan du använda ett riktigt fint sandpapper och sen olja in huset igen. KoMo oljar in kvarnarna i organisk vegetabilisk olja, och rekommenderar att man fortsätter med det.

KoMos kvarnar har få begränsningar

KoMos kvarnar kan mala alla gryn, stora som små, och även frö och baljväxter förutsatt att de är helt torra och innehåller väldigt lite olja. Havre, oljiga fröer och kryddor kan istället krossas och göras till flingor väldigt effektivt i fling- och grynkvarnarna.

Produktionen ett hantverk

För att säkerställa den höga kvaliteten produceras alla kvarnar lokalt i Tyskland och Österrike. Produktionen är nyckeln för att varje individuell kvarn ska vara perfekt. KoMo är extremt noga med att säkerställa kvalitén och testkörningen av varje enskild kvarn, och det är en del KoMo alltid kommer övervaka.  Varje unik enhet produceras för hand, och varje dels perfektion är anledningen till KoMos höga kvalitet.

Socialt ansvar

I många år har KoMo arbetat med en fabrik i Österrikiska Tyrol som driver ett program för att hjälpa handikappade till arbete och finansiellt oberoende. Det är en icke-vinstgivande organisation med de senaste inom teknik och maskinteknik där både människor med och utan handikapp arbetar. KoMo har varit en hörnsten med stort engagemang för att få fabriken att fungera och medarbetarna att känna stolthet för sitt arbete. Samarbetet har alltid varit tätt, och KoMo har byggt upp produktionsprocesserna och godkänner löpande varje del i hela processen. Efter flera års framgångsrik produktion och socialt arbete har KoMo valt att lägga majoriteten av sin produktion i fabriken. Detta är en framgångssaga KoMo är väldigt stolta över.

KoMo kvarnarnas unika fördelar i korthet:

  • Enkla att använda, med justerbar finhetsgrad som med lätthet ändras under malningens gång
  • Kan mala otroligt finkornigt mjöl
  • Enkel att rengöra – malningskammaren är lättåtkomlig och kräver inga verktyg
  • Liten och kompakt – all onödig utrustning och utsmyckning är borttagen. Varje liten del är perfekt optimerad för att tillföra sin del i processen.
  • Tystlåten. Tack vare KoMos patent på stötdämpare, är den ofattbart tyst trots sin sanslösa kapacitet
  • Varje KoMo kvarn testas före leverans och kan testas med endast glutenfritt material, för en glutenfri kvarn
  • 12 års garanti