Ett snittat bröd utan mjöl på skorpan

När jag snittar bröden gör jag det delvis för att bröden blir vackra (du kan läsa mer om varför man snittar bröd här). För att mönstret ska synas så pudrar jag först brödytan, dvs den formade degen, med mjöl och snittar därefter. Genom att göra så syns snitten bättre då det vita mot den gräddade ytan bildar en färgkontrast. Ibland tycker jag dock att det är snyggt med ett helt omjölade bröd, där bara skorpan får framträda i sin egen vackra färg. På det här surdegsbrödet har jag inte pudrat med mjöl utan bara snittat direkt. Det fina axet på ena delen av brödet syns därför knappt. Ett alternativ är att pudra med mjöl bara precis där man ska göra en grundare dekoration, men låta det vara opudrat där brödet får lov att spricka upp. I det här fallet skulle jag då pudra endast där axet finns, och låtit resten av brödet vara.

Det här surdegsbrödet är bakat med färskmalet fullkornsmjöl av Ölandsvete. Jag har malt mjölet hemma med mjölkvarnen Fidibus XL från KoMo. Att brödet är så mörkt beror på att det är bakat med fullkornsvetemjöl. I butiken när brödet är mörkt beror det i regel på tillsatser – läs mer om det här.

 

Leave a Reply