Ett misslyckat bröd – vad hände?

Ibland händer det – brödet blir det inte som jag tänkt mig. I detta fallet reste det sig inte och såg bubbligt och konstigt ut på ytan. Jag misstänkte vad det var och när jag smakade fick jag det bekräftat. Jag hade glömt saltet. Surdegsbrödet reste sig inte i ugnen trots att det var bakat i en brödform. Det kunde ju inte flyta ut och ändå reste det sig inte. Dessutom bubbla det sig liksom på ytan – se bilden så förstår du vad jag menar. Jag hade bakat tre bröd (fyllt ugnen med tanke elpriset) med fint och dyrt emmervete, så det kändes surt.

Inkråmet ser kanske okej ut så här, men det borde ha varit mycket mer luftigt då det vara bakat med endast vete. Man skulle tro det var underjäst, men det var det inte. Bara saltet som fattades ;-).

Japp, jag tvingade familjen att äta upp det – sådan e jag ;0)

Saltet har betydelse för mer än smaken, det förbättrar även elasticiteten i degen. Läs gärna denna artikel där det är väldigt tydlig på det jag precis beskrev.

Det är väldigt sällan jag missar att lägga i saltet. Jag brukar nämligen alltid lägga i saltet direkt just för att inte glömma det. Så hur är det nu – är det viktigt att lägga i saltet senare? Jag har tidigare skrivit en artikel om det som är värd att läsas – du hittar den här.

Lycka till med bakningen och glöm inte saltet!

/Christine