Vad är skillnaden? Ett ”fult” bröd och ett snyggt.

Ofta när jag gör misstag blir det så otroligt bra för bloggen. Det blir så tydligt hur man kan gör saker rätt och fel. Som så ofta är – det bästa sättet att lära sig är att göra misstag.

På bilden ser ni två bröd som borde vara identiska. Det är två surdegsbröd men samma deg, likadan jäsning, formning etc. Det ena är i och för sig runt och det andra avlångt, men det är det enda som skiljer dem åt. Fram till gräddningen är allt lika.

Surdegbrödet till vänster gräddade jag utan ånga i ugnen. Eller jag ställde in ånga efter det hade gått en tid (jag hade missat det). Brödet till höger har haft ånga i ugnen från start, precis som det ska vara. Vilken otroligt stor skillnaden det blev på resultatet! Brödet som hade ånga i ugnen från start har en så mycket vackrare snittning av axet och dessutom en vacker vinge. Det andra brödet, brödet till vänster, är inte alls lika elegant. Snittningen ser klumpig ut och det djupare snittet har inte öppnat sig fint. Nedan ser du det bröd som jag anser är betydligt vackrare.

Brödet som fick ånga direkt från starten av gräddningen har ett elegant och jämnt snittat ax.

Brödet har även öppnat sig fint till en vinge.

Du snittar väl alltid dina bröd? Du kan läsa mer om varför man ska snitta här. En bra snittkniv är desstum a och o, och du hittar den jag använder här.

Missa alltså aldrig ångan i ugnen!

Leave a Reply