Ett dåligt snittat bröd – det löser sig inte i ugnen

Att snitta bröd är som att sätta kronan på verket. Allt arbete man lagt ner med degen får sig slutligen en vacker finish (du kan även läsa Daniel Larssons vackra krönika ”Ge brödet ansiktet det förtjänar”) . Man snittar dock inte brödet bara för att det ska bli vackert utan även för att det ska kunna expandera maximalt.  Det krävs en del förarbete för att snitten ska bli vackra. Om du snittar degen och det inte blir rena snitt t.ex. att degen drar sig eller att snitten blir ojämna och korviga, kommer det inte lösa sig i ugnen. Det är lätt att tro att ugnen fixar till de där snitten som inte blev så bra. Man tror att gräddningen kommer göra underverk, men så blir det sällan. Ett klumpigt snitt blir till ett klumpigt utseende. Tyvärr.

Det finns mycket att säga om vad som krävs för att få snygga snittade bröd, och jag har skrivit om det tidigare, bland annat här och här. Men det två helt avgörande faktorerna är formningen av brödet och snittkniven:

  1. Degen behöver ha en spänd yta för att de ska vara möjligt att göra ett rent snitt. Det blir t.ex. väldigt tydligt när man snittar samma bröd med flera snitt. Det första snittet blir det vackraste, därefter finns inte den spända ytan kvar och ytan drar sig lättare. Det krävs alltså att du har en spänd yta på degen för att få rena snitt. Den spända ytan skapar du när du gör din andra formning av degen.
  2. Kniven du snittar med måste vara supervass. Du kan aldrig få rena snitt med en kniv som du redan använt på många bröd. Vill du ha riktigt rena snitt, behöver du byta rakblad (eller vända på det) efter tio snitt. Du kommer märka vilken enorm skillnad det gör.

Det här brödet snittade jag med ett helt nytt blad – en fröjd att se när snitten blir så rena.

Den snittkniv jag använder hittar du här.

Leave a Reply