Enkelt långpannebröd/brytbröd bakat med surdeg och råg – Recept

Det finns en stor fördel med att baka frallor istället för bröd – när tiden är knapp slipper man forma bröden. Ibland hinner man inte, eller orkar inte, och då är det skönt att bara kunna sätta in hela degen i kylen och ta hand om den nästa dag istället. Genom att sätta in hela degen i kylen skjuter man på arbetet och kan istället få härliga frallor på morgonen. Här är kommer nu ytterligare ett sätt att förenkla – långpannebröd eller brytbröd som det även kallas. Man skulle faktiskt även kunna kalla det ”plåtbröd”, då mat på plåt är trendigt just nu ;-).

Frallor tar trots allt tid att göra. Om du inte har tiden men vill kunna bjuda på frallor kan du istället satsa på ett långpannebröd. Då häller du ner hela degen i en långpanna utan att bearbeta den och sedan skär du bara upp degen med en vass degskrapa – klart! Så enkelt. Nedan har du ett härligt recept på nyttiga ”brytbrödsfrallor”.

Jag bakar mina bröd med färskmalet mjöl som jag maler själv vilket gör brödet både godare och nyttigare. Självklart går receptet fint även om du använder ett ”gammalt” mjöl. Välj då gärna stenmalet mjöl om du kan.

Ingredienser, djup bakplåt

1150 g vatten

150 g grovmalen råg 

90 g aktiv grundsurdeg (jag använder en surdeg gjord på hälften råg och hälften vete)

22 g oraffinerat havssalt salt

450 g finmalen fullkornsvetemjöl

700 g siktat vetemjöl

Topping: rågflingor, linfrö och solrosfrö

Recept

Dag 1

Väg upp alla ingredienserna. Blanda vattnet med hälften av mjölet och vispa till en jämn smet. Vispa ner grundsurdegen och saltet. Blanda ner resten av mjölet med händerna. Skrapa rent kanterna och täck över bunken med ett lock eller en duk. Låt stå rumstemperatur i 30 minuter för att vila (sk autolys – läs mer om det här). Stretcha degen från fyra olika sidor – stretcha och vik den inåt mot mitten. Låt degen vila i ytterligare 30 minuter. Upprepa stretchning och vila – totalt 3 gånger. Låt sedan degen jäsa i rumstemperatur mellan 2-5 timmar (hur snabbt det går beror på hur varmt du har det i rummet, vilket mjöl du använder och hur pigg din surdeg var). Degen är färdig när du ser ett antal bubblor på ytan. Ställ in hela bunken med ett lock i kylen över natten.

Dag 2

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper i bakplåten så att det täcker botten och kanterna. Stjälp upp degen på bakplåten. Tag en vass degskrapa och doppa i mjöl och skär upp ett rutmönster. Jag strödde mjöl i ränder/rutor så och kar sedan i dessa ränder. Toppa med frön och rågflingor. Skjut in i ugnen på den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 45 minuter. Sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter. Ställ gärna in kokande vatten i ugnen och ta ut vattnet igen efter 20 minuter.  

Här har jag endast stjälpt upp degen i långpannan.

Jag mjölade degskrapan och jag mjölade även degen där jag skulle skära i den. Du hittar degskrapan jag använde här.

Degen är kladdig eftersom jag inte mjölat och därför går det fint att bara strö över frö och flingor. De fastnar på degen.

Färdiggräddad.

Brytbröden blir saftiga och håller sig fräscha längre än enskilda frallor.

Vill du lära dig mer om surdegsbakning och mjöl? Kolla in mina kurser här.

Comments 15

 1. Monica november 6, 2019
  • Christine Heger november 6, 2019
 2. Ritva Vasara november 6, 2019
  • Christine Heger november 11, 2019
  • Christine Heger november 25, 2019
 3. Karin december 28, 2019
  • Christine Heger december 31, 2019
 4. Else Johansson januari 22, 2020
  • Christine Heger januari 23, 2020
 5. Rosa augusti 17, 2020
 6. Marianne Johansson december 7, 2020
  • Christine Heger december 8, 2020
 7. Victor januari 12, 2021
  • Christine Heger januari 30, 2021
 8. Annika Olsson mars 20, 2021

Leave a Reply