Enkelt långpannebröd/brytbröd bakat med surdeg och råg – Recept
Det finns en stor fördel med att baka frallor istället för bröd – när tiden är knapp slipper man forma bröden. Ibland hinner man inte, eller orkar inte, och då är det skönt att bara kunna sätta in hela degen i kylen och ta hand om den nästa dag istället. Genom att sätta in hela degen i kylen skjuter man på arbetet och kan istället få härliga frallor på morgonen. Här är kommer nu ytterligare ett sätt att förenkla – långpannebröd eller brytbröd som det även kallas. Man skulle faktiskt även kunna kalla det ”plåtbröd”, då mat på plåt är trendigt just nu ;-).
Frallor tar trots allt tid att göra. Om du inte har tiden men vill kunna bjuda på frallor kan du istället satsa på ett långpannebröd. Då häller du ner hela degen i en långpanna utan att bearbeta den och sedan skär du bara upp degen med en vass degskrapa – klart! Så enkelt. Nedan har du ett härligt recept på nyttiga ”brytbrödsfrallor”.
Jag bakar mina bröd med färskmalet mjöl som jag maler själv vilket gör brödet både godare och nyttigare. Självklart går receptet fint även om du använder ett ”gammalt” mjöl. Välj då gärna stenmalet mjöl om du kan.
Ingredienser, djup bakplåt
1150 g vatten
150 g grovmalen råg
90 g aktiv grundsurdeg (jag använder en surdeg gjord på hälften råg och hälften vete)
22 g oraffinerat havssalt salt
450 g finmalen fullkornsvetemjöl
700 g siktat vetemjöl
Topping: rågflingor, linfrö och solrosfrö
Recept
Dag 1
Väg upp alla ingredienserna. Blanda vattnet med hälften av mjölet och vispa till en jämn smet. Vispa ner grundsurdegen och saltet. Blanda ner resten av mjölet med händerna. Skrapa rent kanterna och täck över bunken med ett lock eller en duk. Låt stå rumstemperatur i 30 minuter för att vila (sk autolys – läs mer om det här). Stretcha degen från fyra olika sidor – stretcha och vik den inåt mot mitten. Låt degen vila i ytterligare 30 minuter. Upprepa stretchning och vila – totalt 3 gånger. Låt sedan degen jäsa i rumstemperatur mellan 2-5 timmar (hur snabbt det går beror på hur varmt du har det i rummet, vilket mjöl du använder och hur pigg din surdeg var). Degen är färdig när du ser ett antal bubblor på ytan. Ställ in hela bunken med ett lock i kylen över natten.
Dag 2
Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper i bakplåten så att det täcker botten och kanterna. Stjälp upp degen på bakplåten. Tag en vass degskrapa och doppa i mjöl och skär upp ett rutmönster. Jag strödde mjöl i ränder/rutor så och kar sedan i dessa ränder. Toppa med frön och rågflingor. Skjut in i ugnen på den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 45 minuter. Sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter. Ställ gärna in kokande vatten i ugnen och ta ut vattnet igen efter 20 minuter.

Jag mjölade degskrapan och jag mjölade även degen där jag skulle skära i den. Du hittar degskrapan jag använde här.

Degen är kladdig eftersom jag inte mjölat och därför går det fint att bara strö över frö och flingor. De fastnar på degen.
Vill du lära dig mer om surdegsbakning och mjöl? Kolla in mina kurser här.
Comments 15
Leave a Reply
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Hej Christine!
Det började bra. Jäste upp fint i bunken. Men det blev döbakat☹️ är det underjäst då?
Hej! Har gjort detta bröd några gånger nu, och måste säga att det är en favorit. Riktigt saftigt och gott! Men jag tycker det är lite svårt att få upp degen i långpannan utan att trycka ut luften, har du nåt tips på hur man kan lösa det? Detta gör då att den kan bli lite plattare och kompaktare på vissa ställen efter gräddning. Har funderat på om man efter bulkjäsningen istället skall hälla ut degen på långpanna och låta den jäsa på den i kylen sedan. Ska sägas att jag bakar på rätt så stor andel fullkorn, oftast 50-60 %. Detta kan ju också göra att det blir lite tyngre och får lite svårare att lyfta i ugnen (då brukar jag även anpassa vattenmängd så degen ändå är lös i konsistensen).
Hej Victor,
Det låter klokt. Får du in hela långpannan i kylen så gör det! :-)
Jag undrar hur grovt e grovmalet, jag har en egen kvarn . Jättesvår fråga förstår jag…
Ja, så svårt att beskriva. Så att det blir små grövre bitar i mjölet, men betydligt finare än kross. Grov sand kanske är ett bra yttryck. :-)
Hej, receptet är så lätt och fint! Brödet var saftigt och mjukt! Så om jag tar mycket av grovt mjöl och det är svårt att forma brödet eller frallor, speciellt för nybörjare, så tänker jag: ”I alla fall blir det långpannebröd”:)
Hej, Detta vill jag gärna prova. Kan man använda fullkornsdinkel och siktat lantvete (Ölands)?
Ja, gör det! Visst det går bra. Tänk på att du alltid måste anpassa mjölmängden när du inte använder exakt samma mjöl som i receptet. Låt degen vara lös dock, så blir det bättre. Lycka till!
Jättegott och saftigt bröd! Tack för recept!
Vad roligt att du bakade dem! Visst var det lätt. Perfekt också om man inte hinner göra frallor som man tänkt.
Om man finmal med Komo kvarn och sedan siktar med fin mjölsikt (0,5 mm) är det kliet som har siktats bort eller båda kliet och del av grodden?
Hej Ritva,
Du siktar inte bort grodden, men däremot stora delar av kliet. Dock inte allt. Det finns fortfarande små klibitar kvar. Så mjölet är fortfarande ett näringsrikt mjöl :-).
Kliet. Grodden är kvar. :-)
Det här receptet ska jag prova.
Vad är skillnaden med finmalet fullkornsvetemjöl och siktat vetemjöl? Samma vete som mals olika grovt o den ena delen siktas eller avses olika typer av vete (ex. dinkel kontra annat vete)?
Hej Monica,
I ett finmalet fullkornsvetemjöl (oavsett vilken sort) är hela sädeskornet nermalet inget är borsiktat. I ett siktat vetemjöl då har kliet siktats bort och ibland även grodden.