En gammal surdeg – var gör man?

Stoppar man näsan i den här burken ryggar man till. Den luktar skarpt av ättika. Surdegsgrunden har stått i kylen i ca tre månader helt orörd. Den har skiktat sig, mörknat och den stinker. Den har däremot inte möglat. Detta är en fullt levande surdegsgrund som jag absolut inte behöver kasta. Den behöver dock omvårdnad.

Jag blandar ner all vätska och rör om ordentligt. Därefter tar jag 0,5 msk surdegsgrund och lägger i en ny ren burk och blandar med mjöl och vatten. Jag använder färskmalet mjöl av hälften fullkornsvetemjöl och hälften råg. Det ska bli en tjockflytande välling. Sedan låter jag den nya surdegsgrunden stå till dess den är pigg och bubblig och därefter gör jag om allt igen. Eftersom den här surdegen är så passa gammal friskar jag upp den tre gånger, det vill säga att jag göra hela processen tre gånger. Varje gång slänger jag den överblivna surdegsgrunden. Därefter är det en toppenbra mild och fin surdegsgrund att baka på!

Så släng inte gamla surdegsgrunder, de kan bli fullt bakbara igen!

Du vill inte stoppa näsan i den här burken ;-)

 

 

 

Comments 2

  1. Marie maj 26, 2018
    • Christine Heger maj 26, 2018

Leave a Reply